Spring til indhold

Bruger:Helenehc/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Forsinket søvnfase-syndrom

[redigér | rediger kildetekst]

Forsinket søvnfase-syndrom kaldes også forskudt døgnrytme. Det er en neurologisk søvnforstyrrelse, hvor en persons indre døgnrytme er forsinket i forhold til det reelle døgn. En person med denne søvnforstyrrelse vil typisk have lettest ved at falde i søvn et sted mellem klokken to til seks om morgenen. Dette gør det vanskeligt at få tilstrækkelig søvn og opretholde en almindelig skole- eller arbejdsdag.

Forskudt døgnrytme

[redigér | rediger kildetekst]

Forsinket søvnfase-syndrom resulterer i at en persons døgnrytme kan blive forskudt. Hvis man eksempelvis er faldet i søvn klokken tre om natten, og skal have cirka otte timers søvn for at blive udhvilet, vil en person med forsinket søvnfase-syndrom først være udhvilet omkring klokken 11 om formiddagen. Men skal man møde i skole eller på arbejde omkring klokken otte eller ni om morgenen, vil en personen med forsinket søvnfase-syndrom opleve at være kronisk underudhvilet. Man vil således opleve at være meget træt i løbet af dagen, og have stor trang til at indhente søvn i dagtimerne ved at tage en lur. Ofte vil man også føle stor trang til at sove meget længe i weekenden.

Socialt jetlag

[redigér | rediger kildetekst]

Uoverensstemmelsen mellem det indre urs døgnrytme, det biologiske ur, og det reelle døgn, det sociale ur, kalder professor Till Roenneberg for socialt jetlag.