Bruger:Hinsby1999

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Jordens skabelse-Græsk mytologi[redigér | rediger kildetekst]

Uranos, som er bange for sine magtfulde børn, vil slå dem ihjel, og for at beskytte dem må Gaia straks efter fødslen gemme børnene i sin vældige krop, dvs jordens indre. Gaia skaber et stort, krumt segl (krum kniv) med skarpe tænder og siger til sine børn: "Lad os straffe jeres skændige fader, som vil slå jer ihjel." Børnene bliver skrækslagne, men sønnen Kronos lover at udføre dåden, og Gaia giver ham seglet. Om natten, da Uranos kommer og favner Gaia optændt af begær, skærer Kronos faderens lem af med seglet og smider det i havet, Okeanos. Da blodet fra Uranos rammer Gaia (jorden) bliver hun svanger og føder siden Giganterne og Erinyerne (Hævngudinderne eller Furierne). Af sæden, der flyder fra Uranos, fødes kærlighedsgudinden Afrodite. Kronos er nu herre i verden.

Flere af titanerne gifter sig indbyrdes og får adskillige børn som guderne Helios (Solen), Selene (Månen) og Eos (Morgengry). Kronos gifter sig med Rhea (som også kaldes Gudernes moder) og de får tre døtre: HestiaDemeter og Hera samt sønnerne HadesPoseidon og Zeus. Også andre børn kommer til, bl.a. Artemis og Apollon.

Desværre viser det sig, at Kronos ikke er nogen bedre fader end Uranos. Det er nemlig blevet spået, at en af hans sønner vil styrte ham og overtage herredømmet. Derfor sluger han sine børn, så snart han ser dem. Da Rhea har født Zeus, går hun til sin moder Gaia og beder om råd, og Gaia gemmer Zeus inde i sig i en bjerghule. Hun giver Rhea en stor sten, som hun pakker ind i klæde og giver til Kronos og fortæller, at det er hendes nyfødte søn. Kronos sluger stenen uden at ane uråd, og Zeus vokser op i al ubemærkethed i en hule på Ida-bjerget på Kreta. Da Zeus er stærk nok styrter han faderen Kronos og Titanerne med hjælp fra sine søskende, Giganterne, Kykloperne og Jætterne. Zeus tvinger sin fader til at gylpe de slugte søskende op. Zeus befrier også faderens brødre, som har været lagt i lænker. Som tak forærer Kykloperne Zeus lynet og tordenen, som hidtil har været i Gaias varetægt. Kronos gylper også den sten op, som han havde antaget for at være Zeus. Hvis du har svært ved at tro på denne historie, kan jeg fortælle, at stenen blev stillet op ved Delfi, hvor den blev tilbedt gennem mange hundrede år. Og jeg har også under en tur til Kreta set den hule, hvor Zeus voksede op - så kom ikke her. Titanerne bliver forvist til Tartaros, som ligger aller dybest nede i jorden - længere nede end dødsriget Hades. Giganterne gør en sidste anstrengelse og stormer Olympen ved at kaste store klippestykker mod guderne, men disse prellede af og lander i Ægæerhavet, hvor de den dag i dag udgør det græske øhav.