Bruger:InstruktørTajs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Næsbycentrets Gyserfestival[redigér | rediger kildetekst]

Hvad handler festivalen om?[redigér | rediger kildetekst]

Næsbycentretes Gyserfestival er en hyldest til gysergenren i både film og bøger. Festivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed der er blevet overraskende populær. Selve gyserfestivalen har kun eksisteret i 8 år, men før festivalen har der været tradition for at hylde en såkaldt åmand, som der er mange historier om i området. Det er en ældgammel myte der stammer helt tilbage fra det 19. århundrede.

Myten om Næsbys åmand[redigér | rediger kildetekst]

Næsbys åmand stammer helt tilbage fra 1801. Det siges at han hvert år dræbte en person. Landsbyen Næsby lå få kilometer fra skoven hvor åmanden "boede" og de blev hurtigt bange for den store skov, hvor der hvert år forsvandt en person, men pludselig i 1809 var der ingen der forsvandt fra landsbyen. I 4 år efter var der heller ikke nogen der forsvandt og landsbyboerne troede endelig deres elendighed var forbi, men i det 5. år forsvandt hele 5 mennesker på én gang og landsbyboerne besluttede i deres desperation at lave et årligt gilde, der skulle hylde denne åmand for hans kraft og styrke og magt. Efter sigende skulle åmanden have set sig tilfreds med dette gilde og stoppede derfor med at dræbe flere.

Som årene gik blev gildet mere til en tradition og betydningen forsvandt. Næsby har hvert år haft gildet som deres årlige fest. I 2006 besluttede en komité i Næsby at lave gildet om til en større gyserfestival, for at få flere turister til Næsby, og det har siden vist sig at være en fremragende idé, for festivalen er populær og der er ikke mange mennesker i Danmark der ikke kender til festivalen. Festivalen kører stadig i dag og tiltrækker hvert år et par tusinde til den lille by.