Spring til indhold

Bruger:Jesper E

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Martin Bigum[redigér | rediger kildetekst]

Martin Bigum (herefter benævnt som MB), billedkunstner og digter, f. 1966 på Frederiksberg, student fra Østre Borgerdydskole, 1986, tegner og forfatter på den danske version af satiremagasinet MAD (eng."gal", "skør"), fra 1981-89.

MB har siden begyndelsen af 90'erne markeret sig stærkt på den danske kunstscene. Mens mange unge kunstnere bevæger sig væk fra maleriet, har MB stædigt holdt fast i sit maleri, som med dets tegneserieagtige formsprog og tydelige referencer til kunsthistorien indtager en særegen plads i samtidskunsten.

Derudover har MB markeret sig indenfor snart sagt alle tænkelige kunstneriske medier: Han står således bag fire digtsamlinger, essays i bogform og i aviser, en poetik, videoværker, installationskunst, fotografiske serier, grafik, skulptur, bogillustrationer, en cd med egne digte sat i musik, og scenografi og kostumer (www.martinbigum.dk).

MBs kunstnerrolle viderefører en tradition, der er århundreder gammel. Hans arbejde er målbevidst rettet mod værket og ikke processen, for som han spørger: "Tror man på på processen eller forestillingen om et værk?" MB gør det sidstnævnte. Det er værket det drejer sig om, og indholdet er for ham vigtigere end formen. I sine værker tager han livtag med de store kunstneriske problemer og udfordrer den kunsthistoriske tradition samtidig med, at en rest forbliver til konstant undren for beskueren.

MBs formsprog minder i høj grad om tegneseriens. Den er eventyrlig og bevæger sig indenfor et uvirkeligt univers, der alligevel spiller op til det mere velkendte. I sine billeder kombinerer han derfor tegneseriens og massekulturens underholdende lethed med dén tyngde, der uværgerligt opstår, når livets og kunstens store spørgsmål tages op. Oplevelsen af billederne bliver derfor tvetydig, mangefacetteret og uudgrundelig. De kan ikke umiddelbart rystes af nethinden.

Men hvis MB er et typisk barn af tegneseriegenerationen, er det blot en af hans måder at forholde sig humoristisk til hans omverden på. Den muntre måde at fortælle historier på rummer også en stor alvor og et lidenskabeligt engagement. Lige så svirpende satirisk og respektløs MB kan være, lige så alvorligt kan hans ærinde forekomme. Måske er mennesket og dets gøremål een stor joke? Måske er vi bare en vittighed, Gud har fundet på?

MBs mangesidede kunstneriske begavelse vidner om at ikke alt kan siges gennem ét enkelt medie. Hans digte, fotografier og malerier m.m er alle små led i en større kæde, der tilsammen forsøger at kredse kunstens rolle ind, i den moderne verden. Fælles for al den kunst han laver, er dens filosofiske, kritiske og programmatiske ambition. MB er i gruppe med andre gruppeløse malere, der ikke tager tråden op fra en bestemt kunsthistorisk tradition, men skaber deres helt egen stil.


MB, der er autodidakt (bortset fra Skolen For Brugskunsts Grafiske Linje, 1987-89), debuterer både som maler og digter i 1990, og bryder igennem på henholdsvis Charlottenborgs Forårs- og Efterårsudstillinger og i Hvedekorn. I 1991 har MB på Galerie Pilou Asbæk sin første solo-udstilling (www.martinbigum.dk: "Heartland"), der får en flot modtagelse og vækker opmærksomhed ved at udtrykke nye muligheder for maleriet i en tid, hvor det ellers er på mode at erklære, at dette medie er et overstået kapitel i kunsthistorien. Dels præsenterer MB en ny type maleri på et kvalitetsmæssigt højt niveau; tegneserien som maleri. Dels udvikler han henover de næste syv år hans trademark, den gennemgående hovedfigur, ART (se "Radical Myth", 1993, og "Advice For The Young At Heart", 1992, og "Den Ulykkelige Mand", 1994, og "National Retreat (Millennium)", 1996, på denne side) der skaber en helt ny form for centrum i maleriet, et omdrejningspunkt der både er visuelt og indholdsmæssigt.

ART-figuren er et tvetydigt billede på enten Kunsten eller på Døden, in persona. Med leen over skulderen og sin lange næse stikkende ud af kuttens mørke, oplever ART i en lang række malerier det ene gådefulde sceneri efter det andet, og leder beskueren gennem kunstens muligheder for at bekræfte, at hverken maleriet eller kunsten er død (se "The Adventures of ART", ARoS, "Having it all...letting it go!", 1994, Randers Kunstmuseum, "National Retreat (Millennium)", 1996, Arken- Museum for Moderne Kunst, "Stool Pigeon", 1999, Statens museum for Kunst). ART-figuren er en både knivskarp og kærlig kommentar til en kunst, der for længst er erklæret død, men ikke desto mindre lever i bedste velgående i MBs univers. (Peter Michael Hornung, Fogtdals Dansk Kunsthistorie, bind 10, "Mediernes tid", 1996, Merete Sanderhoff, "Sorte Billeder", Rævens Sorte Bibliotek, Politisk Revy, 2007)

ART-figuren bliver MBs nationale gennembrud. Efter store udstillinger med ART i 1993 (www.martinbigum.dk; "Radical Myth", Galerie Stærk, Horsens), 1995 (www.martinbigum.dk; "Literary Body", Hole, Kbh.) og 1996 (www.martinbigum; "Millennium", Retinal Circus, Kbh) gennemfører fire danske kunstmuseer i 1997-98 (Brandts, Randers- og Herning Kunstmuseer og Portalen Kunsthal) den landsdækkende udstillingsturné The Adventures of ART, med alle værker fra 1991-97, der cementerer MBs betydning indenfor 90'ernes unge billedkunst, idet 30.000 ser udstillingen.

I 1999 bliver ART-figuren aflivet (www.martinbigum.dk; "The Homecoming"), men billederne med figuren har fortsat kultstatus.

I det ny årtusind er stort set hele MB's maleri-salg gået til udlandet, og er at finde i tyske, svenske, franske, engelske, franske, portugisiske, spanske, belgiske og amerikanske privatsamlinger.

I 2006 viser den franske storsamler og mæcen Marc Blondeau MB's samlede værker fra 2002-06 i sin private kunsthal BFAS i Geneve (www.martinbigum.dk; "The Face of God"; www.bfasblondeau.com; "Exhibitions, past").

Bigum har prægnante soloudstillinger i internationale gallerier såsom Air De Paris i Paris (www.airdeparis.com; "Remember"), 2003, Galerie Rodolphe Janssen i Bruxelles, 2007 (www.galerierodolphejanssen.com; "My Sweet Sixteen Party"), og Wohnmaschine i Berlin, 2009 (www.martinbigum.dk; Structure Beneath Skin"; www.wohnmaschine.de ) plus Dogenhaus Galerie, Leipzig (se "Disappointed Gods", Air De Paris Collection, "Terrified Surgeons", privat samling, Paris,"Sacred & Profane",Collection Marc Blondeau, Geneve, Ch., "The Great Divide", Blasquez Collection, Portugal, "The Hunt of the Unicorn", Collection Rodolphe Janssen, Bruxelles, "Jigsaw Falling Into Place", Philip Siesbye Collection, Cph., "Structure Beneath Skin", privat samling, Danmark, denne side).