Bruger:Kambo Danmark/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi


Kambo[redigér | rediger kildetekst]

Her ses kambo frøen efter, at den er malket eller høstet som det kaldes. Den bæres tilbage til den vilde jungle umiddelbart efter.
This is the kambo frog - phyllomedusa bicolor - after it's been harvested. It will be released safely back to the jungle soon after.

Kambo er kaldenavnet for den Store Grønne Blad Frø med det latinske navn Phyllomedusa Bicolor. Frøen er langt fra en truet dyreart og den lever i regnskovsområder Amazonas regnskoven i det nordlige Brasilien og Peru. Phyllomedusa Bicolor har ingen naturlige fjender takket være dens forsvarsmekanisme som er et hvidligt sekret, den udskiller når den føler sig truet. Prøver et dyr at spise den, vil sekretet sikre at frøen spyttes ud igen.

Regnskovens indfødte indbyggere har kendt til kambo frøen og dens sekret i mange århundreder, fordi de har anvendt det som særlig jagt medicin og medicin mod 'panema'. Foruden at kunne løfte denne panema, siges kambo at give øget vitalitet, beskytte mod/helbrede sygdomme, forbedre sanserne særligt syn og hørelse samt udholdenhed og styrke.

Kambo sekretet kendes også under navnet 'sapo' eller 'acate' - alt efter hvilken stamme der navngiver det.

Sekretet vinder mere og mere indpas som et alternativ naturmedicin i vores vestlige verden og finder på den måde flere og flere anvendelses områder uden der dog er dybere videnskabelig belæg herfor. Det videnskaben indtil videre har fundet belæg for, er indholdet af bioaktive peptider. De mest omtalte er phyllomedusin, phyllokinin, phylloseptin, phyllocaerulein, sauvagine, dermorfin, delmorfin, dermaseptin samt adenoregulin. Alle disse peptider indgår i biokemiske processer i vores kroppe. Læs mere om de nævnte peptiders egenskaber.