Spring til indhold

Bruger:Kaseeta/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

BLACK LIVES MATTER DENMARK[redigér | rediger kildetekst]

Black Lives Matter Denmark er en af de 40+ kapitler verden over af bevægelsen Black Lives Matter. Black Lives Matter Danmark opererer lokalt i Danmark. Det er en anti-racistisk græsrods bevægelse i Danmark. Hvis hoved fokus ligger på at bekæmper undertrykkelse af sorte, brune, samt yde solidaritet til øvrige mennekser i Danmark og omegn, der oplever undertrykkelse som er ledsaget af racisme, degradation og eksklusion. Organisationen er opdelt i forskellige fraktioner som er operere med hver sit fokus indenfor eget felt, men arbejdere stadig sammen overordnet. Black Lives Matter Denmark deltager også tit som en hjælpende kraft i en del af de interne udfordringer som folk med afrikansk oprindelse kan stå overfor, for at skabe løsninger. Andre opgaver som bevægelsenen foretager sig er bl. a at modsatte sig varetægtfængsling, deportation af sorte & brune asylansøgere og politi vold, som er specifik rette mod fattige og indvandre miljøer: flaskesamlerne samt aktivdeltagelse i lokale demonstrationer, hosterering af lokale netværks møder, en healings gruppe, og ungdoms anti-racisme uddannelses outreach-programmer.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bevægelsens ankomst til Danmark var i juli 2016 (ref https://www.vice.com/da/article/wdangx/billeder-fra-black-lives-matter-i-kbenhavn), kort efter en solidaritets demonstration i forbindelse med flere frikendelser af mord på ubevæbnede sorteamerikanere, heriblandt; den unge Treyvon Martin, Eric Garner, Sandra Bland, Tamir Rice, Mike Brown etc. Demonstrationen var organiseret af forskellige aktivister som er hovedsagligt baseret i København og omegnen. Og efter demonstrationen var der en diskution blandt aktivisterne, der endte med enighed om at der skulle startes et kapitel i Danmark. Bwalya Sørensen påtog sig opgaven og oprettede kapitlet i efteråret 2016. Bwalya Sørensen var på dette tidspunkt aktiv deltagende i netværk der på skarpt kritisk vis modsatter sig den førte politik mod asylansøger, flaskesamlere og andre stigmatiserede minoritets grupper som ingen repræsentation har på den politisk scene generelt. Og med oprettelsen af Black Lives Matter Denmark tog man hurtig hånd om især disse, fx afrikanske flaske samlere der altid uden grund blev massevis anholdt af politiet og idømt bøder for at opholde sig i folkets park. Det var også ved en af disse masse anholdelses episoder der ledte til at en flaske samler af nigeriansk oprindelse, fik et stort stykke af sit ben bidt af, af en politihund, nogle andre blev ydmydiggjørt af politiet ved at blev fraklædt ved Nørreportstationen. Disse historier bliver desværre altid ignoreret af medierne.

I dag[redigér | rediger kildetekst]

Black Lives Matter er blevet for alvor en vel etableret organisation i Denmark nu. Der er opstået et tværfagligt netværk af aktivister. Takket være en fin modtagelse blandt den danske aktivistisk miljø. Black Lives Matter Denmark arbejdere side om side med Grace KBH, Freedom Of Movements, CAMP, Welcome2Denmark, CastawaySoulsOfEurope etc.

BLM-DK Stop deportations[redigér | rediger kildetekst]

Er en af de primære aktionsgrupper i BLM-DK. Gruppen har tager aktion og fokus mod tvangs udsendelser af folk der er flygtet fra krigsramte områder. Hvor det ikke er sikkert at vende hjem igen, og især når regeringen selv frabeder folk om at rejse i disse områder.Fx har gruppen været med til at standse tvangs udvisning af 3 Ugandiske lesbiske(ref:https://friktionmagasin.dk/k%C3%A6re-danske-kvindeorganisationer-udvisning-af-ugandiske-kvinder-og-black-lives-matter-er-ogs%C3%A5-497d2fdb753b).

BLM-DK Protections and Fines[redigér | rediger kildetekst]

Orientere sig om de uretfædige bøder som kan havne fra især politiet, der uddeles til minoriteter i sårbar situationer. Gruppen anvender juridiske ressourcer ofte for at for disse sager opklaret.

BLM-DK Criminolgy[redigér | rediger kildetekst]

Den del af gruppen der fungere som vidensbase og data om det kriminellesystem i Danmark. Målet er her at udfordre den existerende narrativ om at indvandrer(ikke-vestlige) er mere kriminelle end etniske danskere, og derfor fortjener hårde racistiske straffe.

BLM-DK Protest and Action[redigér | rediger kildetekst]

Foretager sig den ansvaret ifm etableringen af demonstrationer, og især når der skal samarbejdes med andre organisationer om disse. Denne gruppe var med til at mobilisere en demonstration der belyste og kritiserede myndighedernes magt misbrug, da en algerisk flygtning mistede livet ifm sin modstand mod at blive tvangsudvist (ref:https://politiken.dk/indland/art6220885/%C2%BBHan-var-meget-h%C3%B8jlydt-og-politiet-holdt-ham-ret-h%C3%A5rdh%C3%A6ndet-tilbage-i-et-s%C3%A6de%C2%AB).

BLM-DK Education[redigér | rediger kildetekst]

Er rettet mod skabelsen af et de-koloniale rum, mhp at uddanne især af folk med afrikansk oprindelse (PAD, red). Da det opleves at meget af den historie undervisning i de danske skoler er alt for eurocentriske og der er derfor brug for en uddannelses platform der har en empowerment rettede fokus. Folk med afrikansk oprindelse der er opvokset i Danmark finder derfor ofte ud af som voksne at deres historie perspektiv er fordrejet og på mange måder uskyldiggøre kolonialiseringen. Udover det har dette rum også fokus på healing og therapi for afrikanere (non-binary, dvs. både mænd og kvinder LGBTQI+++), da disse menneskers oplevelser er intersektionel.

BLM-DK Climate Justice[redigér | rediger kildetekst]

Fusionere sig med andre grupper for at skabe yderligere fokus & opmærksom på klima debattens problematikker. Her er der tale om situationer der ofte ikke når ud i mediebilledet i Danmark og omegn. Resultaterne fra multinationaleselskabers udnyttelse af befolkninger rundt omkring i verden, her for at nævne Grønland som eksempel, er under opsyn i denne gruppe.

BLM-DK Debate and Talks[redigér | rediger kildetekst]

Gruppen der foretager sig ansvaret for planlægningen af diverse debatarrangementer, der er relevante indenfor BLM-DKs fokus område, for at gøre publikum opmærksom på ogdekonstruer diverse koncepter i samfundet.

BLM - DK Weekly PAD Café[redigér | rediger kildetekst]

Er en ugentlig arrangement hvor at der samles masse af mennesker med afrikansk baggrund for at skabe en solidarisk sense of community. Hvilket også har en form for healende effekt som mål og netværksskabelse blandt afrikanske miniriter.

BLM-DK Woman[redigér | rediger kildetekst]

Som er den gruppe der tager sig af følesomme emner der drejer sig om kvinder i gadebilledet. Her er der tale om alt fra husvold til menneskesmugling, pædofili og prostitution.