Spring til indhold

Bruger:Kasten~dawiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Skabelon:Internettet

Problemformulering

Jeg har valgt at skrive om Internettet fordi at det er noget der fylder i min og mange andres hverdage. Jeg vil undersøge om hvordan det er opstået, og hvad man kan bruge det til. Jeg vil også undersøge og give en beskrivelse af hvordan det har påvirket vores liv, og hvordan det ville være uden Internettet i nutiden. Jeg vil undersøge hvor der er onde punkter inde for Internettet, og hvordan det bruges ulovligt.

indledning

Internettet. Det fascinerende uendelige hav. Det har ændret vores måde at tænke på. Det har ændret vores måde at komme igennem hverdagen. Hvis man keder sig, kontakter man en af sine venner eller familie. Hvis der er noget vi ikke ved, så kan man slå det op på google, og få en præcis forklaring om hvad det er hvordan fx ordet bliver brugt eller en lang historie om hordan det blev skabt. Hvis man vil have hjælp fordi man ikke kan finde ud af at lave rain effekt i Photoshop, kan man fx gå ind på youtube, eller tusindvis af andre steder på nettet for at få hjælp. Man kan hvis der er noget man gerne vil debattere om eller have at vide, som ”hvordan installerer jeg beryl på Linux”, så kan man lave et forum på nettet, hvor andre kan komme ind og komme med deres erfaringer, og sprede den ud over forummet. Hvad bliver mon det næste?




H I S T O R I E

Det hele startede med at elektronikingeniøren Vannevar Bush i 1945 stev en artikel til bladet Atlantic Monthly med titlen ”As we may think”. Formålet med artiklen var at få læserne til at sætte tanker i gang om automatisering, og om hvad videnskaben ville kunne gøre ved verden.

Da USSR (The Union of Soviet Socialist Republics) i 1958 opsendte satellitten sputnik 1, kom det Amerikanske forsvar på den ide at de ville lave ARPA som så skulle have den opgave at genvinde det teknologiske forspring. USA var godt nede, over at Sovjet havde sendt Sputnik 1. op. USA skulle føre teknologisk for ikke at blive overrasket af andre dele af verden igen. Derfor opståede ARPA. Det var en gruppe, stiftet af det amerikanske forsvar, som skulle lave et system som skulle kunne danne et netværk mellem computere, så fx militæret kunne udveksle information og hemmelige beskeder meget hurtigere. ARPA blev dannet direkte opad sputnik 1.´s opsendelse. Og USA havde senere meget stor nytte af ARPA. De lavede IPTO (Information Processing Technology Office) som så lavede SAGE som var et program som havde netbaserede landsdækkende radarsystemer. IPTO´s formål var så at sikre kommunikation mellem Amerikansk militær. IPTO var ikke et særlig stabil netværk og det kunne ikke sende over særlig lange afstande. Det var selvfølgelig et problem, så det virkede ikke særlig godt. Flere forsknings-programmer begyndte at udforske og formulere forskellige måder for at skabe et netværk mellem fysisk fraskilte net, som derefter førte til udvikling af pakkekoblings modellen af digitale netværk. Den forskningsindsats blev så begået af labratorierne NPL (Donald Davies), RAND Corporation (Paul Baran), og Leonard Kleinrock på MIT og UCLA (University of California, Los Angeles). I modsætning til de andre forsøg på at lave pakkekoblingsnetværker, gik det ikke galt, og systemerne crashede ikke. ARPA åbnede altså så muligheden for første gang at kunne opkoble sig til samme server fra nær og fjern, så mange kunne være på Internettet på én gang. Den forskning førte til udvikling af flere pakkekoplings netværker i midten af 1960´erne. Dette nye netværk blev kaldt ARPANET.

WWW

I 1989 foreslog Tim Berners-Lee på CERN at der skulle laves et verdensomspændende system som skulle kunne håndtere og dele meget store mængder af information ved hjælp af hyperlink. WWW er en betegnelse af hjemmesider, det vil sige at online spil og skyping ikke hører med. Med en webbrowser kan man så se websider (HTML), som kan indeholde tekst, billeder og links, og andet multimediehalløj, og man kan hoppe fra den ene webside til den anden via hyperlinks. Søgemaskiner som søger efter hjemmesider på World Wide Web, søger ved at registrere nogle forskellige hjemmesider på Internettet. Inde på de hjemmesider er der nogle links, og dem registrer søgemaskinen så også. Når den så har registreret hjemmesiderne som der bliver linket til rundt omkring på hjemmesiden, går den via linket hen til næste side hvor den så finder alle linkene der. Og så går det videre og videre indtil den har fundet en stor del af hjemmesider. Det vil sige at hvis der ikke er nogen der kender din hjemmeside, og web adressen af din hjemmeside ikke står nogen steder på Internettet overhovedet, så vil den heller ikke være på nogen søgemaskine.

HTML

HTML (Hypertext Markup Language) er teksten bag en hjemmeside, altså kildekoden. Den er bygget af en hel masse tekst som viser hvor de forskellige tekster og billeder skal stå og i forehold til hinanden. HTML bruges som dokumenter på www, altså HTML er dokumenter som ligger inden for WWW. HTML er det sprog (altså kildekode) som skriver hvordan en hjemmeside skal se ud, og så tegner browseren hjemmesiden.

Overvågning med webcam

Via Webcam kan man se hvordan det ser ud forskellige steder som på et feriested eller i en by, på en gade hvor man måske overvejer at flytte hen. Webcam´s kan være så små at det næsten er skræmmende. Det vil være pænt nederen hvis du en dag fandt et webcam sat fast oppe i loftet af brusebadet eller i det hele taget nogen steder i dit hus. Nogle børnehaver har webcam´s sat op rundt omkring, så forældrene fra arbejdet kan se hvad deres børn laver. Webcam adgangen er dog kun tilgængelig for forældrene da der er sat nogle sikkerhedsprocedurer op, så ikke enhver kan komme og se på børnene.

I nogle lande er der også webcam´s sat op på skoler. De virker på samme måde som i børnehaver. Forældrene får et login så de kan logge sig ind på skolens hjemmeside hvor de så kan se på de forskellige webcam`s billeder som bliver sendt konstant fra webcam til hjemmesiden. Der er mange der synes at det er en god ide med webcam i børnehaver og i skoler, og undersøgelser viser også at forældre får et meget bedre forhold til deres børn når de ved hvordan deres børn opfører sig og har det i skolen, og der ikke bliver holdt noget hemmeligt for dem. Lærere kan dog ikke lide at de bliver overvåget konstant, for det kan nemlig også bruges til andet end børneovervågning af forældre. Fx en skoleinspektør kan se om lærerne underviser ordentligt og lærerne vil have det dårligt med at blive overvåget. At sætte webcam´s op på skoler er ikke taget imod i særlig mange lande, men de få lande hvor der er webcam´s i skoler er lærerne meget utilfredse. Den eneste grund til at der alligevel er webcam´s sat op er at forældrene har det godt med at de til hver en tid kan se på hvordan det går i klassen og på skolegården. Det er for mit vedkommende helt fint at have webcam´s sat op på den betingelse af at det kun kan blive set af nogle specifikke mennesker som fx forældre i skolebestyrelsen og klasselæreren.

I diktaturstater, fx Cuba er der konstant overvågning på alle skoler, staten vil nemlig have overblik over alle lærerne og kontrollere om de underviser politisk korrekt og lærere som fx lærer børnene om noget negativt om staten vil blive fyret og i værste tilfælde blive sat i fængsel. Man bruger også webcam´s til at filme i butikker, som fx når man kommer ind i Rema er der et fjernsyn og et webcam, som filmer på indgangen til butikken, og viser det live på skærmen lige nedunder. Den er der for at filme hvem der kommer ind og ud af butikken, hvis der nu var en der stjæler. Så kan man gå tilbage i filmen, og se hvem det var, så han kan blive anholdt og få 2 måneders fængsel.

Web 2.0

Web 2.0 er et brugerdefineret netværk. Fx Wikipedia er web 2.0 app fordi at, i modsætning til andre web 1.0 sider kan man selv gå ind og rette i teksten og skrive noget ny information, som fx at Michel Jackson er død eller at vi er skiftet over til sommertid.

Ulovligheder

Siden anno 2000 har mennesker kunnet downloade og uploade så mange filer de har lyst til på nettet. Det har også betydet at salg af fx musik er sunket gevaldigt de seneste år, og en undersøgelse siger at der er 95 % af danskerne som downloader musik på nettet som ikke har betalt for det, og det har specielt betydet nedtur for musik cd butikker inden for de sidste 4 år. I Danmark ville der have blevet solgt 120 000-200 000 cd’er mere i butikkerne hvis man ikke bare kunne downloade det på nettet. Det samme gælder for film og tv-serier, de bliver også downloadet konstant af mennesker som ikke har lyst til at gå ned og købe/lege filmen. Der er også mennesker som synes at det er meget nemmere at have film som data på deres computere, og bruger dét som deres undskyldning. Alt denne downloaden af film, musik, computer-software, spil, ebøger og meget andet, foregår hovedsageligt over torrent. For ikke meget mere end 1½ år siden (21 november 2008) blev hjemmesiden ”the pirate bay” (som er en torrent finde tjenestes hjemmeside) afskåret fra Danmarks netværker, pga. at det var for ulovligt. Den var hidtil den mest populære torrent hjemmeside på nettet. Torrent er en fil som kun fylder fra 10-100 kb, og den torrent-fil kan så ved hjælp af et torrent-program pege hen til andre som også har downloadet den fil som så gerne vil sende kopierede stykker af deres fil over nettet til ham som står og prøver på at downloade selve filen som torrent-filen pegede hen mod. Når han så er færdig med at downloade filen kan han sende stykker af filen til nye mennesker som gerne vil have filen. På den måde kan man hjælpe andre med at få filen. Selve det at downloade torrents er ikke ulovligt, da der er torrent-filer på nettet som ikke er ulovlige at downloade, som open office og forskellige andre programmer. Hacking er efterhånden det mest kendte Internet kriminalitet der findes. En hacker finder vej gennem alle sikkerhedsforanstaltninger, til vigtig data fra fx militære eller firma systemer. Hackeren vil have mulighed for at kopiere det til sit eget system og endda lav dataene om, så der kommer til at stå nogle helt forkerte oplysninger i dem.

Kommunikation

Vi er mange der bruger nettet hver dag, til at chatte med vennerne over MSN eller facebook, eller tale med dem på skype. Vi lægger planer om fx hvad vi skal lave senere i dag eller om hvor vi skal mødes på lufthavnen når vi skal til Rusland på ferie. Vi kan gøre en uendelig masse andre ting over nettet sammen som bare var en umulighed for bare 30 år siden. Dengang kunne vi kun sende breve og hygge os med dem som var i nærheden. Hvis vi ville ringe til en kammerat og spørge om han ville med ud og spille langbold ville man ikke få lov, fordi at det ville koste en uendelig masse penge, og man ville ikke få lov at ringe af sine forældre. Dengang skulle man gå/løbe/cykle over til sin ven for derefter at få at vide at vennen ikke havde tid, eller ikke var hjemme. I dag kan vi ikke finde på bare at gå over til Louise uden at spørge hende først over telefon, SMS eller chat. Vi har simpelthen ikke tid til at tage den risiko at hun ikke var hjemme selvom hun kun bor 2 gader væk. I dag er vi så rige på materielle goder at vores tid er noget der på ingen måde må blive spildt på noget der er kedeligt. Hvis der er noget der er kedeligt kan mange finde på at sætte sig ned for at spiller computer, hvis man altså er i nærheden af én, og spillene er oven i købet blevet for sjove til at det kun er når man keder sig at man spiller dem. Der er nogen der spiller dem når de kunne havde siddet ude i stuen om aftenen og spille et spil klodsmajor eller røvhul. Vi er simpelthen blevet overvældet med hjælpemidler til hverdagen. Vi kan ringe, vi kan chatte og endda tale sammen over webcam, så vi begge kan se hinanden mens vi taler og dermed opfange signaler sendt via kropssprog. Teknologien er ved at overtage mange menneskers liv og gør dem usociale. Der er faktisk nu 93% af Danmarks befolkning som har adgang til Internettet, det er steget med over 2 % siden sidste år. Facebook er nu blevet en meget stor del af mange menneskers hverdag. Faktisk er Danmark det land hvor den største procentdel af befolkningen er på facebook. 2,4 millioner danskere er på facebook, og tallet stiger kraftigt pr. dag. Facebook gør at folk er sammen med sine venner og familie hele tiden på nettet. Det får folk til at føle sig sociale over for de mennesker de skriver med og kommenterer på, på facebook. Jeg mener personligt at, i den virkelige verden gør det kun folk dumme i hovederne, og de falder fra fuld af liv og socialitet, og ned til nederen stodder som ikke har noget liv overhovedet. E-mail er breve sendt virtuelt over Internettet. Det har den virkning at det kan ankomme til modetageren på et øjeblik i modsætning til normal post hvor det tager en hel dag for at ankomme og en hel uge hvis det skal sendes til udlandet. Mange virksomheder er afhængige af e-mail, hvis det fx er et firma der handler meget internationalt, for eller ville brevene være for længe om t nå frem. Hvis de ikke havde e-mail, ville de være nød til at bruge telefax, hvilket ville betyde at man først skulle printe dokumentet ud og så smide det ned i telefaxen. I hele verden bliver der sendt 247 000 millioner e-mails om dagen, og fantastisk nok er 200 000 millioner af dem spam. En spam-mail kan være en omløbsmail som bliver sendt rundt fordi at der er nogen der tror på at de vil møde deres livs kærlighed den næste dag hvis de sender den videre til alle deres venner, og så sender deres venners venner det til deres venners venners venner, osv. Det kan også være nogen mennesker der vil gøre livet besværligt for en masse mennesker. Fx kan han sende dem en reklame om at man kan vinde en Playstation 3 NU!! Eller han kan sende en dum virus der sletter nogle af modtagerens systemfiler. Det kan også være en mail fra IQ som vil have at man abonnerer på at få at vide hvad ens resultat er i en IQ-test som de sender ud over det hele. I i 2000 sendte en unge hacker en virus ud via e-mail. Den havde teksten ILOVEYOU. Da den kom til en computer blev den sendt videre (uden at modtageren vidste det) til alle de kontakter som modtageren havde og den blev spredt til flere millioner computere. Virussen ødelagde alle disse Windows computere, og de kunne ikke reinstalleres eller noget. En typisk vidensarbejder får 50-100 e-mails hver dag. Det vil tage ca. 20 timer om ugen at læse alle de e-mails de får, så det tager alt for meget af deres tid. Det spilder en masse arbejdskraft som vidensarbejderen skulle have præsteret, men i stedet læser han unødvendige e-mails. For 39 år siden sendte en amerikansk ingeniør den første e-mail. Ray Tomlinson var hans navn, og det lykkedes ham at sende den første elektroniske mail mellem 2 computere. De var begge opkoblet til ARPANET. Ray Tomlinson arbejdede for BBN labs (Bolt Beranek and Newman), som var en del af ARPA, som til den tid havde skiftet navn til DARPA. BBN havde fået til opgave at opbygge ARPANET i 1968. I fremtiden vil al kommunikation på Internettet sikkert fx blive skrevet ind i en mail ved at senderen tænker hvad der skal stå i mailen, og så bliver det skrevet ind i mailen, og så kan senderen gå ind og rette i den bagefter, hvis der overhovedet bliver noget at rette.

Internettet har revolutioneret

Hvad har Internettet betyde for samfundet? Internettet har betydet at man kan sende E-MAILS til hinanden. Det er blevet meget nemmere at kommunikere, specielt over meget lang afstand er det blevet meget nemt bare at skrive en meddelelse og så trykke send. Meget af den teknologi ville ikke være blevet opfundet uden Internettet, der ville nemlig ikke være nogen der kunne få ideen uden at få inspiration fra Internettet. Internettet har betydet at den enlige moder, med det lille barn, der lige har tabt en giftslange over skinnebenet, kan komme ind på Internettet og søge hvordan hun stopper blødningen og får fat i noget af giften, så den kan blive lavet til modgift. Hun kan derefter søge på google efter chokolade roulade, og finde en opskrift på den, så hun kan få viden om hvordan man laver den, og så hun kan lave den så hun kan spise den. Selv i meget fattige egne, som Afrika kan man finde Internet caféer i byerne, og gå inde og se om der er nogen der har skrevet til én.