Spring til indhold

Bruger:Knickrehm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Johann Hinrich Knickrehm[redigér | rediger kildetekst]

Johann Hinrich Knickrehm, er født den 5. juni 1828 i byen Wöbs,ved Lübeck i Tyskland. Død den 27. april 1899 og begravet på Ålbæk ny kirkegård i Råbjerg sogn. Han blev i omtale kaldt den sorte smed, da han var mørk i huden.

Han er døbt den 13. juni i Sct. Petri Kirke i Bosau. Dåbsvidnerne er Hinrich Priess, Hans Christian Burmeister og Catarina Magdalene Voss alle fra Wöbs.

Han er førstefødte og søn af Skomager Hans Timm Knickrehm (1802) og Engel Margaretha Wöbs (1806). De blev gift den 24. April i Ahrensbök.

Han var jernbanearbejder, måske smed og udvandrede til Danmark og det må være i perioden indtil 18. maj 1853, hvor han bliver opført tilgangslisten i Sindal. Da de byggede den første banestrækning op igennem Jylland, da blev der ansat mange tyske banearbejdere, da de i Tyskland havde bygget baner længe før os, og de derfor havde stor erfaring hermed. Og blandt disse banearbejdere var også Johann H. Knickrehm, som sikkert har været med helt til Sindal, hvor han så fandt kærligheden og bosatte sig. Jernbanestrækningen Aalborg - Hjørring - Frederikshavn blev indviet i 1871.

Hvad han lavede efter banens indvielse er uklart, men i perioden herefter blev bl.a. gårdbogård sø udtørret, og det overleveres at han var med hertil som smed.

I stationsbyen Hadsten ved Århus er en bronzefigur opstillet for enden af stationsbygningen. Den forestiller to banearbejdere der med deres værktøj er i færd med og lægge skinner ned. Det kunne også godt være et mindesmærke bl.a. for bl.a. Johann H. Knickrehm.

Han tog så ophold, og levede i området Sindal og senere, måske efter Ellens død, flyttet til Hvims ved Råbjerg og har, efter overleveringer, arbejdet som smed på Gårdbogård efter ophør af arbejdet ved banen.

Andre steder står de anført at de boede i hus nr. 1. Menholt mark

Han levede sammen med Ellen Marie Christensdatter, født den 30. oktober og døbt den 2. november 1823 i Lendum sogn.

De fik fire børn sammen: En datter, som hed Jensine Johansen (Johansdatter). Hun døde inden for et år. Så senere tre sønner, Hans Christian, Christian Edvard og Chresten Christian. Alle fik efternavnet Johansen, selv om det rettelig burde være Johannsen.

Johann Hinrich Knickrehm døede den 27. april 1899 i Lille Hvims ved Råbjerg, 70 år gammel, Han blev jf. kirkebogen begravet den 7. maj 1899 på Ålbæk Kirkegård. Han er indført som fattiglem og forhenværende smed, født i Tyskland og dåbsattest er ikke forevist.

Johann Knickrehm er indskrevet i forskellige kirkebøger og folketællinger under forskellige stavemåder. Dette skyldes flere årsager. Sikkert talte han ikke noget flot dansk, han har måske også fordansket sit navn, samt de der indskrev, ikke alle var lige gode til at skrive og forstå hvad han har sagt.