Spring til indhold

Bruger:Leif Dræby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Leif Dræby. (Sørensen) Født 24-8-1940 i Virklund ved Silkeborg. Maler, grafiker, skulptør, multimedie.

Debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1989 og har siden flere gange været repræsenteret på denne udstilling og på Kunstnernes Påskeudstilling 1993. Selv betegner han dog en dato knap tre årtier tidligere som tidspunktet for sin egentlige debut: Den 9. september 1960, hvor Silkeborg Avis gengav én af hans tegninger. Det er denne dato, Leif Dræby regner for dagen for sin debut.

Det hele startede, da Leif Dræby var 7 år. Han er opvokset i et arbejderhjem i sydbyen i Silkeborg, og da han begyndte i skole, skulle eleverne op til jul tegne på tavlen. Leifs kammerater tegnede tændstikmænd, men han tegnede en grangren med lys i naturalistisk stil. Da han så sin egen tegning og de andres, vidste han med sig selv, at han kunne noget, de ikke kunne. Det var en erkendelse, han aldrig glemte. Senere i skolen så hans lærer Brøchner talentet og gav ham hans første opgave: en plakat til en sløjdudstilling.

Efter det tegnede Leif Dræby altid. Han kom efter skolen i autolakerer lære, for hans forældre kunne godt se, at han skulle noget med farver. Da han lige var blevet 20 år, gengav Silkeborg Avis i 1960 hans ”Høstmotiv”, og senere blev det i en anden lokal avis, Aftenposten, han fik sine tegninger trykt. I 1964 fik Leif Dræby eget autolakereri i Ans i den daværende Kjellerup Kommune, og han tegnede og malede ved siden af arbejdet i sin egen virksomhed. Fra 1973 leverede han igen til Silkeborg Avis, der nu hed Midtjyllands Avis.

Da Leif Dræby efter 20 år solgte sit autolakererri, besluttede han, at nu var det kunsten, han ville leve af. Han tog til København med en mappe tegninger under armen og fik fra galleri til galleri. I 1985 fik han sin debutudstilling i Mitzi Galleri, og siden er det blevet til et utal af udstillinger på censurerede udstillinger, gallerier og kunstmuseer i først og fremmest Danmark, men også i Sverige, England, Tyskland, Belgien, Polen, Japan og USA.

I dag arbejder Leif Dræby med flere kunstneriske udtryk. Han er maler, grafiker, skulptør og arbejder med multimedie.

Som initiativtager, har han blandt stået bag projekt ALMENNI International Sculpture Manifest, 1999 der bestod af en række skulpturer i Silkeborg Vesterskov.

Og Leif Dræby er medstifter af Kunstnergruppen Silkaden, 1990 der i 2015 præsenterer 25 års jubilæumsudstillingen ”Silkaden-Jorn" på Museum JORN. Silkeborg.