Bruger:Oove pollas/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
==Pollas Keramik, abe-greb==[redigér | rediger kildetekst]

Pollas Keramik blev oprettet i 1967 i Rødby. Keramisk værksted fra 1967 til 1984. Værkstedet blev især kendt for at udvikle en speciel hank til krus og tepotter med en perfekt og effektiv tilpasning til den menneskelige hånd. Pollas Design blev i folkemunde kaldt abe-krus og abe-greb. Et større værksted på 350 kvm til gipsforme og ovne blev indrettet i 1973 i den gamle hestestald ved Lungholm Slot, 7 km fra Rødby.

I 1975 blev værkstedet åbnet for turistbesøg ved siden af en-gros-fabrikationen. Princippet i abe-kruset blev i høj grad værdsat af den lokale befolkning og de besøgende, og produktionen øgedes konstant. I alt blev der i dette tiår fremstillet omkring 150.000 enheder med abe-greb, heraf ca. 15.000 med silketryk til kendte og mindre kendte firmaer og foreninger, samt til turistformål. Sideløbende hermed var der en hånddrejet produktion af traditionelle pottemagervarer.

I 1982 kom værkstedet ud for en blyforurening forårsaget af en forkert levering af glasur. Overskridelsen af minimumsgrænsen for blyindhold var beskeden men havde fatale konsekvenser. Værkstedet lukkede i 1984.

Referencer =[redigér | rediger kildetekst]

Dokumentation findes på Sydlollands Lokalarkiv i Rødby.