Bruger:Phd-Michael/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Golmer[redigér | rediger kildetekst]

Golmer[1] er et simpelt, men også taktisk, drukspil, som kun kræver én helt almindelig sekssidet terning.

Spillet spilles af tre eller flere spillere i et højt tempo, og et enkelt spil kan afvikles på under to minutter. Man spiller så længe, man gider eller evner!

Spilleren, som leverer spilleterningen, starter spillet ved at slå et slag med terningen, melder et tal ud på baggrund af nedenstående skema og giver terningen videre til spilleren til venstre for (altså med uret).

En etter tæller for 1 eller 7
En toer tæller for 2 eller vender spilleretningen og tæller 0
En treer tæller for 3
En firer tæller for 4
En femmer tæller for 5
En sekser tæller for 0 eller 6

Næste spiller slår nu med terningen og melder et tal ud, der er summen af første spillers melding, og det slag spilleren selv slog – efter retningslinjerne i skemaet. Terningen sendes videre til tredje spiller som melder et tal ud, der er summen af anden spillers melding, og det slag tredje spiller selv slog – efter retningslinjerne. Spilleren, der først er tvunget til at lave en melding over 24 (altså fra 25 til 29) har tabt spillet og skal dermed drikke en slurk. Det højeste, man kan tvinges til at melde, er 29. Det sker, hvis man har modtaget en melding på 24 og selv slår en femmer. Det er naturligvis særdeles uheldigt, og den tabende spiller drikker derfor dobbelt! Hvis man slår en sekser melder man naturligvis 24 og sender terningen videre til næste spiller. Slår man en etter, melder man naturligvis 25 og har så også tabt spillet, men skal kun drikke en enkelt slurk.

Den tabende spiller starter det næste spil, og spilleretningen er den samme, som den retning det foregående spil blev afsluttet i.

Bemærk, at uanset hvilken melding, man modtager, har man altid mindst 1/3 chance for at undgå at tabe spillet. Det kan give anledning til overraskende situationer, hvor spillere, som tror sig uden for farezonen, pludselig modtager en melding på 24. Man kan aldrig vide sig sikker!


Det sker ikke så ofte, at tre (eller flere) på hinanden følgende slag viser det samme antal øjne. Det skal naturligvis fejres med, at alle spillere drikker en slurk. Man indikerer i sin melding, at der nu er slået det samme antal øjne flere gang i træk med efter sin talmelding at sige ”stjerne [antal øjne]”. Stjerne betyder altså, at det samme antal øjne er slået to gange i træk. Slås samme antal øjne tredje gang i træk siges ”[talmelding] stjerne-stjerne [antal øjne]” og alle drikker. Slås samme antal øjne for fjerde gang i træk siges ”[talmelding] stjerne-stjerne-stjerne [antal øjne]” og alle drikker igen. Dette gentager sig indtil, der ikke slås det samme antal øjne igen.

Eksempel, hvor fire spillere i træk slår en femmer:

Spiller A: 5.

Spiller B: 10 stjerne 5.

Spiller C: 15 stjerne-stjerne 5 (alle drikker).

Spiller D: 20 stjerne-stjerne-stjerne 5 (alle drikker igen).

Regner en spiller forkert (og det opdages), går den foregående melding videre til den næste spiller, og spilleren, der meldte forkert, drikker en slurk.

Hvis en spiller overser, at der er blevet slået det samme antal øjne flere gange i træk og derfor ikke efterfølger sin talmelding med ”stjerne [antal øjne]”, skal spilleren ligeledes drikke en slurk, og meldingen med stjerne [antal øjne] sendes videre til næste spiller.


Et meldeforløb for fire spillere kan være som følger:

Spiller A (slog en sekser): 6.

Spiller B (slog en etter): 13.

Spiller C (slog en etter): 20 stjerne 1. (Stjerne 1 betyder, at der nu er slået to ettere i træk.)

Spiller D (slog en etter): 21 stjerne-stjerne 1. (Stjerne-stjerne 1 betyder, at der nu er slået tre ettere i træk, det vil sige, at alle drikker en slurk. Slår næste spiller endnu en etter, siger spilleren 22 stjerne-stjerne-stjerne 1, og alle drikker igen en slurk.)

Spiller A (slog en treer): 24.

Spiller B (slog en toer): 24. (Giver terningen retur til spiller A. Spilleretningen er vendt.)

Spiller A (slog en sekser): 24.

Spiller D (slog en femmer): 29. (Spiller D har dermed tabt spillet, og da 29 er det højeste, man kan komme over 24 (med mindre man ikke tænker sig om), drikker den tabende spiller derfor dobbelt.)

Lidt taktik[redigér | rediger kildetekst]

Når meldingerne kommer over 20, er det fordelagtigt, at terningen er så langt væk fra en selv som muligt, idet det reducerer risikoen for, at man selv taber spillet. I den forbindelse spiller en etter eller en sekser en særlig rolle, idet man for hvert af disse slag kan vælge en lav eller en høj værdi, således at man ved at vælge klogt kan reducere risikoen for, at man senere i spillet modtager en melding på over 20. Modtager man en melding på 20 til 23, har man altid mindst 50 % chance for ikke at tabe spillet.

  1. ^ Spillet blev udviklet af tre studerende i 1995 i den nu historiske torsdagsbar ”Smutten” på Børglum Kollegiet i Risskov. Forfatteren til dette opslag er den ene af de tre udviklere.