Bruger:Saddhiyama/Min sandkasse2

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Louis de Moulin.

Louis de Moulin (pseudonym for Ludvig Møller) (25. maj 1832 - 17. oktober 1904) var en dansk forfatter af talrige føljeton-, krimi- og kolportageromaner. I 1880'erne og 1890'erne var han Danmarks mest læste forfatter og han nåede at skrive over 400 romaner.[1]

Opvækst og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Ludvig Møller blev født i Rheims i 1832. Et ubekræftet rygte sagde at han var en uægte sæn af grev Frederik Vilhelm Dannemand til Aastrup som var Bente Frederikke Dannemands ældste barn, og at hans moder rejste til Frankrig på grev Dannemands ordre for at føde sit barn langt væk fra den danske sladder.

Møller blev student fra Roskilde Latinskole, og blev cand. polyt. i København. En forelskelse fik ham til at afbryde studierne og han blev omrejsende skuespuller og rejste rundt i Danmark og Norge med en skuespillertrup og optrådte. Han blev ingeniørsoldat under 2. Slesvigske Krig og var bl.a. med ved Skanse 2 under Kampene ved Dybbøl. Foruden sin skuespillervirksomhed var Møller begyndt at virke som forfatter af skillingsviser (bl.a. for Julius Strandberg) og noveller og eventyr. Han udgav en drømmebog og under pseudonymet Ricard Torell udgav han romanen Erindringer fra Kvisten. Derudover var han succesfuld skuespilforfatter ved Thaliateatret. Hans revyprægede komedier oplevede gang på gang fulde huse, men hans bloddryppende dramaer var hans kendemærke.

Føljetonforfatter[redigér | redigér wikikode]

Møllers dramaer havde vakt forlæggeren H.O. Jordans opmærksomhed. Jordan havde i årtier drevet et populært forlag der specialiserede sig i spændingsromaner og føljetoner, både oversatte og originale værker. Efter at Jordans stjerneforfatter Johannes Wildt var afgået ved døden havde han længe ledt efter en erstatning. Jordan hyrede Møller til at skrive i et planlagt føljetontidsskrift med titlen Revuen.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Welblund, Den danske Dumas, s. 10 & 17.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Aage Welblund, Den danske Dumas - Om Louis de Moulin og hans "Revue", Skrifter fra Tidsskriftet Pinkerton, 1994. ISBN 87-89840-26-7.
  • Aage Welblund, Da der var Knald i Knaldromanen, Skrifter fra Tidsskriftet Pinkerton, 1994. ISBN 87-89840-27-5.
  • Per Hougaard, "Om knaldromaner, føljetoner og kolportagelitteratur i Danmark", s. 7-37 i: Lotte Philipson & John T. Lauridsen (red.), Bøger, samlinger, historier - En antologi, Det Kongelige Bibliotek, 1999. ISBN 87-7023-063-3.