Bruger:Skarupgaard/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Niels Stellan Høm, godsejer, iværksætter og fhv. direktør.[redigér | rediger kildetekst]

Niels Stellan Høm er født i Lund Sverige med flyttede med sin mor Ellen til hendes hjemstavn Hallund i Nordjylland. Han gik i gymnasiet på Aalborg Katedralskole om aftenen, deltog i modstandsbevægelsen i Churchillklubben om natten og var bydreng hos den lokale købmand om dagen.

N.S. Høm var gift med Inga Krogh og fik 6 piger: Anette, Pernelle, Jette, Catrine, Louise og Ellen

Han blev løjtnant af reserven i Den Kongelige Livgarde i 1951 og etablerede typehusfirmaet Høm Huse som solgte godt 25.000 parcelhuse til selvbyggerne i perioden 1967-1980. N.S. Høm, som i 1973 købte godset Skårupgård ved Sindal og i de følgende år blev landets største typehusproducent. 1960 startede han Stelton Stål, der tog sit navn fra Stellan og forretningspartneren Carlton. Arne Jacobsen stod for produktudviklingen, og han skabte Cylinda Line.

Niels Stellan Høm startede Høm Fly i 1973 byggede flygplads i Sindal og fik efterhånden 13 flyvemaskiner, hvoraf to gik til Strasbourg og Bruxelles til brug for medlemmer af Europa-Parlamentet.

Desuden oprettede han tøjfirmaet Le Crabe, ligesom han ejede Aage Fausing Silver på Strøget i København, der havde 20 guldsmede ansat.