Bruger:Skinnerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Skinderup, betyder et udflyttersted af en person ved navn "Skinne" Skinde", stavet i nutidsform. Stedet er kendt langt tilbage i historien, der har således været en vandmølle på stedet i flere hundrede år. De ældst kendte slægter på stedet går tilbage til omkring 1450, hvis vi taler om slægter hvor efterkommere kendes. Her skal nævnes ridefoged Mogens Christoffersen, hvis søn blev præst i Ulbjerg.Mogens Christoffersen var gift med Mette Ibsdatter (Jepsdatter) fra Skinderup. Hendes far Jep Nielsen var gårdmand i Skinderup og er formentlig ud af en slægt der stammer fra nabobyen St. Torup. Slægten her udmærker sig som kirkeværger i Ulbjerg i flere generationer hvorfor kan formodes den også er en del af de gamle herredsfogedslægter, men det står tilbage at bevise. Efterkommerlisten er dog ret omfattende. Blandt Mogens Christoffersens børn er Anna Mogensdatter der blev gift med den berømte præst Mads Farstrup og da han døde med præsten i Østerbølle, Lauritz Axelsen. Disse 2 præster skrev i samtidshistorie fra lokalområdet. Gjørupslægten og Gjørup Hospital stammer også fra disse søskende fra Ulbjerg, nemlig en bror til Anna Mogensdatter, Christen kaldet Gjørup, der i 1677 kom i skole i Viborg hos Mouritz Trappe og siden vendte tilbage hvor han havde den vestre gård i Gjørup, Ulbjerg sogn. En søn herfra blev borgmester i Aalborg. Af andre borgmestre er Niels Jacobsen i Randers der er født 1556 i Skinderup. I 1593 var han fæster af Nygaarde vest for Skanderborg med tilknytning til Dover. Efter ham nedstammer slægterne de Hoffman og de Lasson, da hans anden hustru var en "de Lasson".

Noget kunne så tyde på, at dette lille område fostrede "store sønner" og måske døtre. I hvert fald må stedet have været rigt, hvilket også bekræftes af Thestrup, der var herredsfoged i begyndelsen af 1700 tallet. Han oplyser desuden, at rigdommen blev vendt til armod, grundet tilsanding. I Skinderup fandtes oprindeligt 5 større gårde, de blev siden lagt sammen til 4 gårde, hvoraf "Skinnerupgaard" var den største og hvorfra der siden er udskildt flere mindre gårde. Slægten herfra fik gennem generationer tilnavnet "Skinnerup", gennem tiden stavet på flere måder, "Skinder", "Skindrup" og siden "Skinnerup". I Nabogården boede der i 1600 tallet og langt op i slutningen af 1800 tallet en slægt der også er spredt i området.De har også tilknytning til Skinderup slægten, et mandenavn der går igen her er "Iver" eller "Ivar".

Vandmøllen og dens historie rækker langt tilbage og omfatter også en flig af Danmarkshistoriens kendte Marie Grubbe. Gårdenes og møllens historie vil jeg tilføje med tiden.