Bruger:Troeloso

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

NISSEADFÆRD[redigér | rediger kildetekst]


Nisseadfærd[redigér | redigér wikikode][redigér | rediger kildetekst]

Henfører til et objekts eller et organismes aktioner eller reaktioner, sædvanligvis i relation med omgivelserne/miljøet omkring julen eller med andre ord julens stimuli via sanserne. For en psykolog kan denne adfærd også indbefatte julekognition.

Denne adfærd opleves oftest i løbet af december måned, men er visse steder set allerede i midten af november. Nisseadfærd ses tydeligt ved en juletradition er julelegen hvor mennesker kan være hemmelige nisser for hinanden. Legen virker bedst hvis man er en gruppe på minimum fem personer, der mødes dagligt gennem december fx på en arbejdsplads. Når julemåneden begynder, skrives deltagernes navne på små lapper papir. Papirlapperne lægges i en beholder, så deltagerne hver kan trække et navn. Det navn man trækker er hemmeligt – det er den person, man skal være nisse for indtil jul. Er man hemmelig nisse, kan man drille eller forkæle sit offer gennem hele december. Til jul skal offeret prøve at gætte, hvem nissen er. Drillerierne spænder vidt fra de grovere, hvor en annonce sættes i avisen med et billigt fup-tilbud, kontakttelefonnummeret er da til det intetanende offer, der sandsynligvis får en tidlig vækning dagen efter, til de mere harmløse, hvor småting forsvinder, for senere på dagen at dukke op igen. De søde nisser kan til gengæld gemme flødekarameller og andet guf til offeret. Den hemmelige nisse kan naturligvis skifte mellem at være drillenisse og sød nisse alt efter humør og situation: Heraf god eller dårlig nisseadfærd.

Nisseadfærd kan opleves meget forskelligt alt efter situation,miljø og tid på året. De mest kendte typer ses herunder:

  • Gårdnisser- ofte tydelig udadvent nisseadfærd er den mest originale nisse. Han bor på loftet af gårde eller i deres tilhørende lade. Der bor altid kun en nisse på hver gård og det er hans opgave at sørge for at dyrene og menneskene på gården har det godt. Huskede man grøden til gårdnissen gjorde han sig umage med at hjælpe gården. Men hvis han følte sig snydt kunne han finde på at stjæle fra nabogårdene og dermed skabe splid, eller han ville gøre sig usynlig og drille hunden, så den ville gø i timevis.
  • Julenisser - Meget typisk nisseadfærd. Er nok er den mest kendte af alle nisser, kom faktisk først til i 1836. Det var en kunstmaler ved navn Constantin Hansen, der ved en julefest i Rom havde pyntet op med de første billeder af julenisser. Denne nye ide slog hurtigt an hos borgerskabet, og siden da har julenissen været tradition i Danmark. Senere har julenisserne også fået et meget vigtigt arbejde til jul, nemlig titlen som julemandens personlige hjælpere ved f.eks. fremstilling af gaver og pakning af julemandens slæde. I modsætning til gårdnissen, der altid har boet alene har julenisser både julenissekoner og julenisssebørn.
  • Kirkenisser - periodisk nisseadfærd, oftest om søndagen. Kirkenisser stammer oprindeligt fra flere af H.C. Andersens eventyr, bl.a. Ole Lukøje og Reisekammeraten. Disse nisser holder til på præstegårde eller i kirker. De er ikke kristne og gider faktisk ikke at høre guds navn. De går typisk deres vej om søndagen, når kirkeklokkerne ringer, men de sørger for at holde kirken ren og pæn.
  • Skovnisser - stærk nisseadfærd De lever i skove og andre tætbevoksede naturområder. De er ret små og ofter klædt i brunlige og grønlige nuancer. Skovnisser ved alt om bær og svampe, som de lifligt guffer i sig. Skovnisser er i familie med gnomer, alfer og huldre, som også er en slags naturånder.
  • Kravlenisser - middelsvag nisseadfærd De er en dansk tradition. De første kravlenisser så verden i 1920’erne, hvor Alfred Schmidt tegnede en slags kravlenisser til glæde for børnene på Krebs skole, hvor hans søn var bestyrer. I 1947 fandt den danske julenissetegner Frederik Bramming på at kalde udklipsark med små papirnisser for kravlenisser. Han tegnede de to første ark med kravlenisser, der udkom i 80.000 eksemplarer. Kravlenisser klippes ud af karton og har små flige, som bukkes og som kravlenissen hænges i.
  • Skibsnisser - stærk nisseadfærd der opleves gyngende og sejlende. De bor på skibe og kaldes også for Klabautermanden. Som udgangspunkt er han er god nisse, der ved at banke advare om svage steder på skibet. Så længe hans hamren høres om bord er det godt, men begynder han at høvle er det er dårligt tegn på f.eks. storm.
  • Sætternisser - nisseadfærd med tryk på. Han er en slags drillenisse. Han har eksisteret siden bogtrykkerkunstens indførelse. Hans store fornøjelse er at indsmugle trykfejl i bøger og blade, og han er i stand til med stor udspekulerthed at lave dem således at de slipper u opdaget gennem korrekturlæsningen.
  • Hemmelig nisse: Nisseadfærd som tolkes konkurrerende, krævende, direkte, eventyrlysten, igangsættende, fremadstræbende. Dette er en tradition hvor mennesker leger nisser.Traditionen findes typisk i skoleklasser eller på arbejdspladser. Er man hemmelig nisse kan man forkæle eller drille sit offer hele december måned. Man kan være en sød nisse, der gemmer slik eller andre små gaver til sit offer, eller man kan være mere drillende og f.eks. gemme nogle af offeret ting, som så dukker op igen dagen eller ugen efter. Når december er ved at være slut og det bliver jul skal offeret forsøge at gætte hvem deres nisse er og derefter afslører alle nisser deres identitet hvorefter dem der gættede rigtigt kan få en lille præmie af deres nisse og dem der ikke gættede rigtigt skal af med en gave til den hemmelige nisse.