Bruger:Ture Damhus/Dansk Kontrabasselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Dansk Kontrabasselskab (senere Dansk BasSelskab)

Forening stiftet ved generalforsamling 20. september 1987 på initiativ af Kgl. Kapelmusikus, kontrabassist Mette Hanskov, der også blev foreningens første forperson. Efter 34 år med et medlemstal, der formentlig toppede lige omkring år 2000 ved næsten 250, blev selskabet nedlagt ved en ekstraordinær generalforsamling den 5. oktober 2021. Medlemmerne var især danske bassister, både klassisk orienterede og jazzmusikere, amatører såvel som professionelle, pædagoger, folkemusikere og også et antal elbassister, men der var i årenes løb derudover medlemmer fra Færøerne, Grønland, Sverige og flere andre af vores nabolande. Selskabet havde i løbet af sin levetid 12 formænd, hvoraf et par stykker blev valgt for to eller tre perioder.

Selskabet havde to vigtige aktivitetsområder. Det var arrangør af talrige koncerter, stævner, clinics, master classes og andre sammenkomster for bassister (ofte kaldet Bassissimo'er eller Minibassissimo'er alt efter antal instruktører, deltagerantal og varighed). Et stort antal navne fra den internationale basscene kom i årenes løb og medvirkede ved disse begivenheder. En løselig optælling i Bastidende (se nedenfor) viser, at der har været besøg i selskabet af imellem 40 og 50 førende udenlandske bassister og optræden og undervisning af mindst et dusin danske solister og pædagoger. Mange af disse venner af selskabet kom igen flere gange.

Den anden vigtige aktivitet var udgivelsen af tidsskriftet Bastidende, der kom i papirformat med 58 numre i perioden 1988 til 2013. Bladet var en god kilde til oplysning om selskabets aktiviteter i den nævnte periode, men indeholdt også stof om bl.a. kontrabassens historie; bygning og vedligeholdelse af instrumenter og buer, strenge og andet tilbehør; kontrabasskoler og andet undervisningsmateriale; anmeldelser af nye kompositioner, indspilninger og bøger; og interviews med musikere af mange slags. Kontrabassens betydning op gennem jazzens historie blev belyst i en række artikler af blandt andre historikeren Kai Mohr Pedersen, og talrige musikere blev portrætteret af ham og den gennemgående redaktør i de første 12 år, kontrabassist og baspædagog Preben Fahnøe. Mange medlemmer bidrog med stort og småt til bladet. Bastidende blev pligtafleveret og findes komplet på Det Kongelige Bibliotek, hvor det kan besigtiges.

Dansk Kontrabasselskab havde i mange år nær kontakt til International Society of Bassists, der stod for et kontaktnet med lignende selskaber og bass clubs i en række lande.

Kilde

Bastidende, årgange 1988 til 2013. Pligtafleveret til Det Kongelige Bibliotek og kan findes på bibliotekets hjemmeside.