Bruger:Twdk/sandkasse/WLMDKDommereRegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dommerarbejde for Wiki Loves Monuments[redigér | redigér wikikode]

 1. Når konkurrencen er slut ved midnat den 30 september, kan dommerne gå i gang med at vurdere billederne.
 2. Alle billederne er på https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Wiki_Loves_Monuments_2019_in_Denmark (Dette er linket hvert år, men hvor datoen vil passe med den igangværende årstal.)
 3. De kriterier man kigger efter er
  • Hvorvidt fotoet har noget særligt ved dens teknisk kvalitet (skarphed, lyset, perspektive og andre fototeknisk teknikker som er rimelig almen kendt)
  • Hvorvidt fotoet er original, dvs et anderledes vinkel eller noget der gør at det er et frisk og evt. ny tilgang til noget der kan være ret kendt og lidt slidt eller clichéagtigt ellers
  • Om det er rimelig brugbar for Wikipedia, dvs Commons på Wikimedia.
 4. Ud fra de billeder der er kommet ind i september, skal dommerne nominere op til 10 billeder for den internationale konkurrence. Dommerne skal blive enige om hvilke 10 skal indsendes til den internationale konkurrence.
  • Det foresloges at dommerne hver især laver en liste med en URL og navn på deres foretrukne 10 billeder i prioriteret rækkefølge.
  • Dommerne kan dele disse lister med hinanden indbyrdes via email eller andet medie så de kan blive enig om de top 10 billeder de sammen vil nominere til den internationale konkurrence. Der kræver nok lidt diskussion, hvis en dommer syntes at billede A er nummer 3 på dens liste og en anden dommer ikke synes så meget om det billede overhovedet, eller at den ene siger billede A er nummer 3, men en anden synes det skulle være nummer 1.
  • Dommerne leverer deres top 10 (i rækkefølge) i form af en liste med URL og navn til den nationale koordinator (pt Twdk), som derefter indsender den til den internationale dommerkomité senest den 1. november.
 5. De top 10 fra dommerne bliver de top 10 vindere i Danmark. Twdk annoncerer dette i det danske Wikipedia.
 6. Den internationale dommerkomité bedømmer alle forslag fra alle landene, og sender en liste ud af deres top 15 billeder senest medio december.

Der er endnu højere standarder i den internationale bedømmelse. Der kan billeder typisk opfylde de krav der er lavet til at blive betragtet som egnet som ”featured image” på Commons. Se disse krav på https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Featured_picture_candidates bare som inspiration, men ikke som et krav for den danske national konkurrence.