Camarque

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En Camarquehest

Camargue er en hesterace, der hører hjemme i Rhône-deltaet i Sydfrankrig. Det er en gammel race, som menes at være efterkommer af de forhistoriske heste, man har fundet rester af i Solutré.[Kilde mangler] Den har visse ligheder med de heste, der er malet i Lascaux-grotten for ca. 15.000 år siden, især i hovedets form. Den blev påvirket af berberen, som kom fra Nordafrika under maurernes invasion, men har siden ikke været udsat for påvirkninger på grund af deres habitats geografiske isolation.

De lever i halvvilde flokke i det sumpede marskland i Rhône-deltaet, hvor de har en barsk eksistens. De lever af rørvækster og groft græs og får sjældent tilskudsfoder. Områdets klima er ekstremt[Forklar yderligere], og disse miljøfaktorer har bidraget til deres utrolige sejhed og hårdførhed.[Kilde mangler]

De bliver først og fremmest anvendt af Camargues cowboys, les gardians, i arbejdet med vogtningen af Camargues vilde, sorte tyre, som anvendes i de lokale tyrefægtninger. Hestene anvendes desuden som pakheste, og efterhånden som antallet af turister i området vokser, anvendes de i stigende grad til trekking. Trods racens historie, blev den ikke officielt anerkendt førend i 1968, da der blev dannet en organisation for racen. Siden da har der været regelmæssige inspektioner af hingste.

Camargue-hesten har karakteristisk et stort og tungt hoved med kraftige kæber, en meget kort og kraftig hals og stejle skuldre. Skuldrenes bygning giver den et godt, frit skridt, men dens trav er så højt, at den sjældent benyttes.[Kilde mangler] Til gengæld har den fri og energisk galop. Den har en kort, stærk ryg med skrånende kryds og en lavt ansat hale. Lemmerne er stærke og muskuløse med meget hårde hove. Den er ret tungt bygget med god dybde[Forklar yderligere] og en meget kraftfuld bygning. Den er smidig og atletisk, har et godt temperament, og den er fantastisk modig.[Kilde mangler] Camargue-hesten udvikles langsomt og er ikke fuldt udvokset, før den er fem eller seks år. Til gengæld lever den længe. Føllene er mørke ved fødslen, men bliver lysere med alderen. Camargue-hesten er en skimmel, og den brændemærkes med et ”C” i et skjold. Den måler op til 140 cm i stangmål.