The Capital of Scandinavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Capital of Scandinavia)
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Maskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

The Capital of Scandinavia (Skandinaviens hovedstad) er navnet på en kontroversiel reklamekampagne, som Stockholms bystyre har iværksat for at markedsføre byen internationalt.

Kampagnen har mødt kritik fra andre skandinaviske hovedstæders turistbureauer, fordi de nordiske hovedstæder tidligere har sammenarbejdet om at markedsføre Skandinavien som en helhed og de tre hovedstæder benyttede tidligere fælles sloganet The Capitals of Scandinavia.[1]

Selve kampagnen[redigér | redigér wikikode]

Kampagnen baseres på tre påstande:[2]

 1. Stockholm er "Skandinaviens naturlige midtpunkt"
 2. Stockholm er "Skandinaviens økonomiske centrum"
 3. Stockholm er "Skandinaviens toneangivende kulturby"

Kritikken har især rettet sig mod hele ideen om, at Stockholm markedsfører sig som hovedstad for andre skandinaviske hovedstæder uden disses samtykke, men også mod selve påstandenes sandhedsværdi. Informationschef i Wonderful Copenhagen, Mette Dahl-Jensen, udtalte i den forbindelse:

Kritik[redigér | redigér wikikode]

"Påstanden er jo faktuel usand. Skandinavien har ikke nogen hovedstad, og på adskillige parametre ligger Stockholm faktisk dårligere end København. Vi er pikerede over påstanden, for tit står vi jo side om side på messer og repræsenterer Skandinavien sammen"[3][1].

Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Broom icon.svg Denne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
 Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Skånsk, Vest- og Nordsvensk forargelse mod Stockholm[redigér | redigér wikikode]

Forargelsen over Stockholms kampagne har også nået til Skåne, hvor mange af de nærmest 1,3 millioner indbyggere slet ikke føler at Stockholm er "et naturlig midtpunkt". Kulturelt benytter skåninger sig langt mere af Det Kongelige Teater og Operaen (sammen med Malmö Stadsteater og Helsingborgs Stadsteater) end af de såkaldte "nationalscenerna" i Stockholm [Kilde mangler].

Kultur, museer og forlystelser[redigér | redigér wikikode]

Når det drejer sig om museer, findes der ingen i Stockholm, men det gør der for eksempel i København. Undtagen museet for Wasa-skibet, der i det 17.århundrede sank allerede før det kom ud på åbent hav! Men det kan selvfølgelig ikke sammenlignes med Glyptoteket. Stockholm mangler også f.eks. Erotisk Museum og de internationale museer som Voxkabinettet og Guineess World Record museumet. Hvor Stockholm har "Nationalmuseum", "Nordiska museet" og "Historiska Museet" findes i København "Nationalmuseum", "Frihedsmuseum", "Statens museum for kunst". Og videre "Hirschbergske Samling", "Louisiana" etc. I København findes der natur- eller naturvidenskablige-aktiviteter, heriblandt "Zoologisk Have", "Den Blå Planet", "Zoologisk Museum" og "Eksperimentarium" etc. I Stockholm findes "Skansen" med forholdsvis meget få dyrearter. "Kolmårdens djurpark" ligger ikke i Stockholm, men i Norrköping. Det er lige som at hævde at Legoland findes i København. Og "Gröna Lund" kan på ingen måde sammenlignes med hverken Tivoli eller "Bakken". Antal udenlandske turister i Stockholm er få, og byen besøges kun af krydsningsfartøj, de udgår ikke derfra.

Kastrups Lufthavn, Skåne og sydvestlige Sverige[redigér | redigér wikikode]

Skåninger benytter også f.eks. Kastrups lufthavn som udgangspunkt for flyverejser til andre lande. Og ikke kun skåninger, helt op til Göteborg er der mange svenskere som bruger Kastrup som sin primære lufthavn for lange flyveturer. Desuden er Kastrup Skandinaviens største lufthavn. Ikke på indrigestrafik, men på al anden form for trafik. På anden plads kommer heller ikke Stockholms Arlanda, men Gardemoen, Oslo.

Norrland og svensk produktion[redigér | redigér wikikode]

Også i Norrland findes også et stort modstand mod den stærke svenske centralisering. Det er i Norrland som den svenske skov, jernmalm og vandkraft produceres. Men f.x. forlængelsen af jernbanen nord om Sundsvall op til Umeå, den så kaldte "Bottniabanan" har i Stockholmsmedia kritiserets meged. Og den yderligere forlanelse til Luleå ("Norrbottniabanan") har aflysts. Isted anlægges nu en 20 km underjordisk motorvej vest om Stocholm, en jernbanetunnel for regionaltog och tunnel for en del af en letbane mm for 100 milliarder svenske kroner !

Afstande til andre storbyer ("central by")[redigér | redigér wikikode]

Men ligevel forændres ikke Stockholms geografiske position, som fra Dansk, Skånsk, Vestsvensk og også Tysk og Polsk synsvinkel slet ikke kan betragtes som central på någen måde. Stockholm er i øvrigt den Europæiske by med over 1 million indbyggere, der har længst afstand til en anden "millionby", d.v.s København. Men indenfor den radie om c:a 600 km, der svarer til afstanden mellem Stockholm og København, er det fra København nærmere til fx Hamborg, Berlin, Bremen, Hannover - og ikke ret meget længre til fx Amsterdam, Rotterdam, Ruhrområdet (indkl. Köln) Frankfurt am Main og Prag. Stockholm er ikke endgang den største by ved Østersøen - det er nemt Sankt Petersburg. (og Øresund er ikke en del af Østersøen, men et af overgangshaven mellem det salte Kattegat og Østersøens brakkevand.)

Indbyggersamligning mellem København og Stockholm[redigér | redigér wikikode]

Samlignes inbyggertal for Stockholm af det svenske statistiske indstitut (der alene afgør bygrænser i Sverige, ofte efter politiske ønsker, især i Storstockholm), "Statistiska Central Byrån" eller SCB- med de byopgør som i Danmark gøres af det under Miljøministeriets geografiske indstitut , Kort og Matrikelstyrelsen, KMS, og det indbyggertal som derefter kun præsenteres af det danske statistise indstitut, Danmarks Statistik, DST - ser det ved et første blik sådan ud at

indbyggere i byerne

 • Stockholm 1.372.565
 • København 1.230.728


indbyggere i byregionerne

 • Storstockholm 2.125.000 (6650 km2)
 • HT-området 1.975.000 (2850 km2, størrelse fra før 2007)


og for "city core" hvis kommunegrænser bruges

 • Stockholm 880.000
 • København 560.000


Men denne samligening er lige som at "samligne æbler med pærer". Siden omkring 2005 har bypolitiker i Stockholm fuldt bevist prøvet at få SCB at tælle med nye områder. På kun to år 2010 og 2011 voksede Stockholms indbyggertal fra c:a 1,20 til 1,37 mio indbyggere - men Storstockholm (tilsvarende "Stockholms län") voksede desamme to år kun med 50.000 indbyggere. SCB har simpel hænd begynnet fragå den s.k. "200-meter grænse" og har indkluderet forholdshvis fjerne forstæder ("förorter" på svensk). Fx Järva, Kista, Sollentuna. Og neste skridt bliver sandsynlighvis byen Södertälje c:a 35 km sydvest for Stockholm.

I Danmark vil KMS ikke endgang indkludere f.x. Tåstrup by, til trods for at 200-meter kravet mod Albertslund (der er indkludert i Københavns byareal) opfyldes langs Roskildevej, sekundærrute 152. Karlslunde er et andet åbenbart eksempel. Deremod indkluderer KMS hele de vestlige deler af Amager, der er helt ubebyggede (deler af både Københavns og Tårnby kommuner, hvilket får byen Københavns indbyggertædhed at falde). Men for en anden, lige korrekt, samligening mellem København og Stockholm kan man fx bruge det gamle Storkøbenhavn (der i øvrigt stadig bruges af fx vejdirektoratet). For omkring 20 år siden var indbyggertallet i Storkøbenhavn over 1,4 millioner och er i dag mere sammenbygget og har langt flere indbyggere. Nu er fx Køgebugtområdet sammenbygget og afstand som findes mellem Albertslund - Tåstrup by - Hedesusene - Roskilde må også medtælles. Dog ikke hele Nordsjælland eller området mellem Køge Bugt og Tåstrup-Roskilde områdene.

Når det siden drejer sig om storbyområdet (Metropolitan area) kan HT-området tilføres Ringsted og Holbæk etc. En mere korrekt samligning mellen København og Stockhom kan være følgende


indbyggertal i byerne

 • København 1.600.000
 • Stockholm 1.375.000


indbyggertal i byregionerne

 • HT-området 2.225.000 (4500 km2)
 • Storstockholm 2.125.000 (6650 km2)


og "City core" hvis man bruger "innerstan" for Stockholm og København + Frederiksberg kommuner og derudenfor også gamle bydeler med "høj bebyggelse" i Hellerup og Tårnby

 • København 725.000
 • Stockholm 295.000


Med andre ord: Hvilken by, grundet på indbyggetal, der er "Capital of Scandinavia" er (uden en ekstern neutral undersøgelse) kun et spørgsmål om definitioner. Stockhom mangler i øvrigt bydeler med over 15.000 indbyggere per km2 som fx hele Nørrebro og store deler af Østerbro, Frederiksberg, Vesterbro, Christianshavn og Amagerbro.

Kilder, referencer og slutnoter[redigér | redigér wikikode]

 1. 1,0 1,1 Stockholm forarger Dagsavisen
 2. Budskapsplattform, Stockholm Business Region
 3. Stockholm: Vi er Skandinaviens hovedstad Politiken

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]