Carl Friedrich Christian Fasch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Carl Friedrich Christian Fasch

Carl Friedrich Christian Fasch.jpg

Personlig information
Født 18. november 1736Rediger på Wikidata
ZerbstRediger på Wikidata
Død 3. august 1800 (63 år)Rediger på Wikidata
BerlinRediger på Wikidata
Far Johann Friedrich FaschRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Musikteoretiker, komponistRediger på Wikidata
Genre Klassisk musikRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Friedrich Christian Fasch (17361800) var en tysk musiker, søn af komponist Johann Friedrich Fasch i Zerbst, en af Sebastian Bachs betydeligste samtidige.

Fasch blev 1756 ansat som anden cymbalist hos Frederik II af Preussen, hvis fløjtespil han i denne egenskab måtte ledsage; da Syvårskrigen imidlertid kort efter udbrød, mistede han atter sin stilling og var henvist til at skaffe sig livsopholdet som musiklærer.

Fasch søgte nu opmuntring i komposition navnlig af meget kombineret flerstemmig kirkemusik, i hvilken genre han opnåede stort mesterskab. Det kunde imidlertid ikke lykkes ham at få disse vanskelige arbejder fremført.

Da samlede han med en højtstående velynderindes bistand en kreds af interesserede dilettanter om sig, og ved utrættelig flid fra hans og deltagernes side nåede man til på mønsterværdig vis at fremføre Faschs og andres kirkemusik.

Dette blev oprindelsen til det endnu bestående, højt ansete Berliner Singakademie, hvis koncerter Fasch ledede indtil sin død. Hans efterfølger Zelter har skrevet en kort biografi af ham (1801). En stor del af sine lærde, men ikke særlig livskraftige kompositioner havde Fasch tilintetgjort inden sin død.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.