Carpenter Gothic

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Langdon House
Cincinnati, Ohio
Bygget 1855
Grace Episcopal Church
Georgetown, Colorado
Bygget 1870
St. John's Church
(Ruxton, Maryland)
Springside
Poughkeepsie, New York
Christ Church
Fort Meade, Florida
Aaron Ferrey House
Kent, Ohio
Oak Hill Cottage
Mansfield, Ohio: Carpenter Gothic på murstenshus i stil fra A.J. Davis' Rural Residences

Carpenter Gothic (Carpenter's Gothic, Rural Gothic; da. 'tømrergotik', 'landgotik') er stilbetegnelse for en type nordamerikansk arkitektur der anvender gotiske stilelementer til træbygninger og trækonstruktioner udført af almindelige hustømrere. Den store mængde tømmer der findes i Nordamerika og den tømrerbyggede landlige arkitektur der er baseret herpå, gjorde pittoresk improvisation over gotiske stilelementer nærliggende. Carpenter Gothic improviserer over elementer der var udført i sten i den oprindelige gotiske arkitektur eller i mere akademisk nygotik.

I mangel på mere afdæmpet indflydelse fra ægte gotiske strukturer[1] var stilen fri til at kunne improvisere og lægge vægt på charme og ejendommelighed snarere end trofasthed mod overtagne modeller. Genren blev blandt andet sat i gang af Rural Residences af Alexander Jackson Davis, og fra detaljerede tegninger af Andrew Jackson Downing.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Huse og små kirker i Carpenter Gothic blev almindelige i Nordamerika i 1800-tallets slutning.[2] De indoptog gotiske elementer som spidsbuer og stejle gavle og tårne i traditionel let rammekonstruktion. Opfindelsen af dekupørsaven og masseproduktion af støbeforme i træ[note 1] tillod med blot et fåtal af disse strukturer at efterligne højgotikkens blomstrende eller rigt udfoldede vinduesarrangementer[note 2] Men i de fleste tilfælde var bygninger i Carpenter Gothic ret prunkløse og beholdt ofte blot de grundlæggende elementer spidsbuer og stejle gavle. Et kendt eksempel er det hus i Eldon, Iowa, som Grant Wood brugte som baggrund i sit maleri American Gothic.[3]

Karakteristik[redigér | rediger kildetekst]

Carpenter Gothic er stort set begrænset til små beboelseshuse, udhuse og små kirker. Stilen er karakteriseret ved udstrakt brug af stiksavsdetaljer fremstillet med dekupørsav, som ved opfindelsen af den dampdrevne dekupørsav gav stor frihed til disse håndværks-designere. Et almindeligt, men ikke nødvendigt element er indramning med brædder og lægter. Mindre almindeligt er det at anvende stræbepiller eller -buer, som dog kan ses på kirker og større huse.

Anvendelse som udsmykning[redigér | rediger kildetekst]

Carpenter Gothic som udsmykning er ikke begrænset til bygninger af træ, men har været anvendt med held på andre strukturer, især stenhuse i stilen Gothic Revival som ved Warren House i et historisk område i Newburgh, New York[note 3], som siges at være karakteristisk for arbejder af Andrew Jackson Downing (1815-52), men faktisk blev udført af hans engangspartner Calvert Vaux (1824-95).

Geografisk udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Bygningsværker i Carpenter Gothic findes i de fleste amerikanske stater med undtagelse af Utah, Arizona og New Mexico. Mange huse blev bygget i 1860'erne og 1870'erne (Virginia City, Reno, Carson City, og Carson Valley) og eksisterer stadig (2010). Kirker findes i alle provinser og Northwest Territories i Canada, mens huse i Carpenter Gothic synes begrænset til Ontario, Quebec og kystprovinserne i Canada.[4]

Truede bygninger[redigér | rediger kildetekst]

Det hjælper på bevarelse af mange bygninger at de er kommet på USA's liste over historiske steder (National Register of Historic Places), men mange er ikke, og de er især truede hvis de ligger i områder hvor grundpriserne er høje. Et eksempel på det er St. Saviour's Episcopal Church, Maspeth, New York, bygget 1847 af Richard Upjohn.[5]. Dens præstegård er allerede blevet revet ned, og en aftale med New York om at bevare kirken mod at acceptere højere tæthed på det resterende frie område er ikke lykkedes. Området er derfor sat til salg for 10 million dollar (2007).[6]

Flytning af bygninger[redigér | rediger kildetekst]

Nogle bygninger er blevet flyttet til andre steder af både historiske og æstetiske grunde. Nogle, som All Saints, Jensen Beach, Florida[note 4], er blevet flyttet blot en smule på samme grund for at skaffe bedre udsigt og mulighed for udvidelse, mens andre som Holy Apostles, Satellite Beach, Florida[note 5] er blevet sejlet med pram flere kilometer op ad Indian River (Satellite Beach) for at blive sat i stand. Andre igen som All Saints, DeQuicy, Louisiana[note 6], er blevet skilt ad og flyttet længere bort for dér at blive samlet igen og sat i stand, og nogle er endda blevet flyttet adskillige gange.

St. Luke's, Cahaba, Alabama[note 7] har en interessant historie hvad flytninger angår: 1876 blev den skilt ad, fordi man forventede oversvømmelse i Cahaba, og flyttet knap 20 km til Browns for at blive samlet igen. 2006-2007 blev den igen skilt ad af en gruppe studenter og flyttet tilbage til Cahaba hvor studenterne samlede den på Cahaba State Historic Site ikke langt fra den opringelige placering.

Ydre ændringer[redigér | rediger kildetekst]

Nogle bygninger som St. Stephen's i Ridgeway[note 8] har fået deres ydre ændret med stuk og skalmuring så den oprindelige stil ikke længere er let at genkende.

Uden for Nordamerika[redigér | rediger kildetekst]

Betegnelsen Carpenter's Gothic kan også bruges om 1800-tals træbygninger i Gothic Revival (nygotik) i Victoria og New South Wales, Australien og i New Zealand.

Frederick Thatcher i New Zealand tegnede trækirker i nygotik, for eksempel Old St. Paul's i Wellington[note 9], skønt man ikke plejer at henføre dem til Carpenter Gothic. Benjamin Mountfort i Canterbury, New Zealand, tegnede nygotiske kirker i både træ og sten.

Nutid brug[redigér | rediger kildetekst]

Der opføres stadig bygninger i Carpenter Gothic. St. Luke's Church[note 10] i Blue Ridge, Georgia, blev bygget i 1995,[7] og tegninger i stilen er tilgængelige.[8]

Steamboat Gothic[redigér | rediger kildetekst]

Arkitektur i såkaldt Steamboat Gothic ("floddamper-gotisk"), en betegnelse som blev populær med Frances Parkinson Keyes' (1885-1970) roman af samme navn,[9] forveksles ofte med Carpenter Gothic,[8], men Steamboat Gothic refererer sædvanligvis til store huse i floddalene i Mississippi og Ohio, tegnet for at ligne flodernes dampbåde.[10]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kirker, synagoger etc[redigér | rediger kildetekst]

Huse[redigér | rediger kildetekst]

Brugt som udsmykning[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

 • Artiklen er en oversættelse af den tilsvarende engelske i denne version, hentet 22. juni 2010
Noter tilkommet under og efter oversættelsen
 1. ^ støbeforme i træ : 'wood moldings.'
 2. ^ Engelsk har florid fenestration med denne forklaring : "The arrangement of windows etc in a building" – (fenestration)
 3. ^ Kort præsentation af det omtalte historiske område i : Newburgh, New York (engelsk) – Området blev 1973 føjet til National Register of Historic Places
 4. ^ Flytning af bygninger: All Saints, Jensen Beach, Florida
 5. ^ Flytning af bygninger: Holy Apostles, Satellite Beach, Florida
 6. ^ Flytning af bygninger: All Saints, DeQuicy, Louisiana
 7. ^ Flytning af bygninger: St. Luke's, Cahaba, Alabama
 8. ^ Ydre ændringer: St. Stephen's i Ridgeway, South Carolina
 9. ^ Uden for Nordamerika : Old St. Paul's, Wellington
 10. ^ Nutid brug: St. Luke's Church, Blue Ridge, Georgia
Referencer i det engelske forlæg
 1. ^ Den britiske nedvurdering af sir Gilbert Scotts restaurering af Ely Cathedral som "Carpenter's Gothic" diskuteres i Phillip Lindley, "'Carpenter's Gothic' and Gothic Carpentry: Contrasting Attitudes to the Restoration of the Octagon and Removals of the Choir at Ely Cathedral" – Architectural History 30 (1987:83-112).
 2. ^ What Style Is It?, Poppeliers, et al., National Trust for Historic Preservation
 3. ^ "American Gothic House Center" Arkiveret 18. juni 2009 hos Wayback Machine, det hus Grant Wood brugte som model til sit maleri Arkiveret 31. oktober 2011 hos Wayback Machine American Gothic (som endnu ikke er frit)
 4. ^ "Ontario Architecture:Carpenter's Gothic"
 5. ^ The serious side of Carpenter Gothic: Richard Upjohn and St. Saviour's Church, Maspeth, Queens, New York
 6. ^ "Daily News article 12-13-2007". Arkiveret fra originalen 29. juni 2011. Hentet 9. juli 2010.
 7. ^ St. Luke's Episcopal Church, Blue Ridge, Georgia – (Episcopal Missionary Church)
 8. ^ a b "Steamboat Gothic"
 9. ^ Steamboat Gothic, af Frances Parkinson Keyes
 10. ^ 'steamboatgothic', Definition fra Merriam-Webster Online Dictionary

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]