Carrauntoohil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carrauntoohil

Carrauntoohil (udtalt / ˌkærənˈtuːl/; irsk: Corrán Tuathail) også stavet Carrantuohill er med sine 1.038 meter Irlands højeste bjerg. Det er beliggende i County Kerry i det sydvestlige Irland og hører til bjergkæden Macgillycuddy's Reeks. Der ligger to andre bjerge i området, som er over 1.000 meter høje. (Beenkeragh, 1.010 meter højt og Caher, 1.001 meter højt).

Det 5 meter høje metalkors

Bjerget bliver overvejende besteget fra den nordlige side langs med Hag's Glen og over den stejle vandførende Devil's Ladder. Særlig i Devil's Ladder anbefales der at benytte gode bjergstøvler og varm påklædning. På bjergets top er der et 5 meter højt metalkors.

Vejrforholdene på Carrauntoohil er meget varierende og der har været flere dødsfald på bjerget på grund af mange turisters utilstrækelige påklædning og manglende udstyr. I de sidste år er opstigningsruten på grund af løse sten og jordskred blevet mere risikabel. Ved regn og når der er overskyet kan opstigningen være farlig, da der i Devil's Ladder så kan være stærkt vandførende og være ekstrem glat. Der er på toppen i gennennemsnit 10 grader celsius lavere end i lavlandet. Der tilrådes at bestige bjerget ledaget af erfarne bjergbestigere. Normalt må man regne med at op og nedstigningen varer 8 timer. Koordinater: 51°59′56″N 9°44′34″V / 51.9989°N 9.7428°V / 51.9989; -9.7428