Central-Litauen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vidurio Lietuvos Respublika (lt)
Republika Litwy Środkowej (pl)
Central-Litauen
Flag of Lithuania (1918-1940).svg
 
Flag of Poland.svg
1920–1922 Flag of Poland.svg
Flag Våben
Flag Rigsvåben
Verdensdel Europa
Land(e) Litauen
Geografisk placering af Central-Litauen
Central-Litauens territorium i grønt
Hovedstad Vilnius
Styreform Republik
Præsident Lucjan Żeligowski
Historisk periode Mellemkrigstiden
 - Żeligowskis mytteri 12. oktober 1920
 - Valg i Central-Litauen 24. marts 1922
Areal
 - 1921 13.490 km²
Befolkning
 - 1921 est. 490.000 
     Tæthed 36,3 /km² 

Central-Litauen (eller Mellemlitauen) var en selvstændig stat rundt om byen Vilnius i nogle år efter 1. verdenskrig da Litauen og Polen genopstod som selvstændige stater.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Forhandlingerne om grænserne mellem Litauen og Polen efter første verdenskrig blev vanskelige på mange måder og førte til en række konflikter. Et stort område rundt om Litauens nuværende hovedstad Vilnius var det mest problematiske. Her boede en række forskellige etniske grupper som polakker, litauere, russere og hviderussere. Sprogligt var det ikke lettere. Der var polsktalende litauere og et stort antal russisktalende jøder. Både Polen og Litauen krævede Vilnius hvor litauerne var i overtal selvom det officielle sprog var polsk.

En polsk-litauisk aftale i 1920, der indebar at området skulle høre til Litauen, blev ikke accepteret af dele af den polske armé som under ledelse af Józef Piłsudski uden større problemer kunne indtage Vilnius og nærliggende områder. I oktober 1920 proklameredes den selvstændige stat Central-Litauen (Litwa Środkowa). Der blev hurtigt oprettet nye samfundsfunktioner som retsvæsen, politi og postvæsen. Staten blev aldrig internationalt anerkendt og efter intense diplomatiske forhandlinger ophørte den at eksistere, da Polen på egen hånd indlemmede området i marts 1922. Folkeforbundet anerkendte dette, men Litauen holdt fast ved at Central-Litauen hørte til Litauen og Vilnius var dets hovedstad. I mellemkrigstiden fungerede derfor Kaunas som midlertidig hovedstad i Litauen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]