Clawhammer banjo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Clawhammer banjo er en spilleteknik på den femstrengede banjo, hvor 4 til 1 streng anslås med bagsiden af en pegefinger eller Langefinger-neglen. Tommel-fingeren spiller 5-strengen som en drone-streng, men kan tage besøg til 4 til 2-streng med de såkaldte drop-thumbs.

Teknikkens oprindelse menes at være fra Afrika og at den er bragt til USA med slaverne.

Den grundlæggende rytme i teknikken bliver ofte kaldt en bumpdity-rytme. Pete Seeger krediteres for at have givet rytmen dette navn, men er paradoksalt nok ikke kendt for at spille clawhammer banjo, men derimod up-picking. Disse to teknikker er dog meget rytmisk ens og bumpditty-rytmen er derfor grundlaget for begge.

Ofte anvendes teknikken i oldtime musikken fra Appalachierne. Den er særlig populær inden for danse-melodier, de såkaldte fiddle-tunes, da den er velegnet til rytmisk akkompagnement. Stilen er derfor også meget udbredt i oldtime jam-sessions.

Clawhammer banjo findes i flere forskellige regionale stilarter, men særligt populær er Roundpeak hvor Tommy Jarrell, Kyle Creed og Fred Cockerham er de 3 primære kilder til denne stil.

Musikere[redigér | redigér wikikode]

Musikinstrument Stub
Denne artikel om et musikinstrument er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Musik