Cockerspaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Engelsk Cocker Spaniel
EnglishCockerSpaniel simon.jpg
Dansk navn Cocker spaniel
Andre navne Cocker
Hundetype Apporterende hunde, spaniel
Oprindelsesland/-område England
Brugsegenskaber Familiehund, jagthund træningshund
Forventet livslængde 10-14 år
Størrelse mellemstor
Højde 40-48
Vægt 12-15 kg
Racen egner sig til Alle
Gruppering
FCI Gruppe 8, sektion 2
AKC Sporting
CKC Sporting
KC Gundog
UKC Gun Dog Breeds
Hunderacer

Cockerspaniel (også Engelsk Cocker Spaniel) er en hunderacer af typen spaniel. Den minder meget om Amerikansk cocker spaniel, selvom den som jagthund er nærmere Field Trial Springer Spaniel og Engelsk Springer Spaniel. Da det er en glad hund, har den også øgenavnet "merry cocker". Navnet cocker kommer fra woodcocks, der på dansk betyder skovsneppe og som er en fugl, den oprindelig blev brugt til jagt på.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

En Cocker Spaniel er karakteriseret ved mørke øjne og hængende ører. Ørerne skal nå ned til spidsen af snuden, når de trækkes fremad. Indtil 1991 blev halen typisk afklippet, men dette er ikke tilladt mere. (Bekendtgørelse nr. 627 af 29. august 1991).

Pelsen er glat tilliggende og silkeagtig, og kræver en del arbejde med kam og børste, ligesom jævnlig trimning/klipning er nødvendig. Det er vigtigt at holde øregangene fri for hår.

En Cocker Spaniel findes i mange farver - både ensfarvede og plettede/flerfarvede.

Engelsk Cocker Spaniel

Personlighed[redigér | redigér wikikode]

En Cocker Spaniel er en livlig, venlig, legesyg, trofast og kærlig hund.

Den knytter sig ofte tæt til en enkelt person i familien, og den er god som en medium-størrelse familiehund og selskabshund. Man skal dog huske, at uanset om hunden bruges til jagt eller ej, så har den jagtdrevet i sig.

Det er en hund, som behøver en del beskæftigelse og motion - gerne med mulighed for at bevæge sig frit og bruge næsen. Interessen for især fugle ligger lige under huden på en Cocker Spaniel, så det er vigtigt tidligt at lære den grundlæggende lydighed med hovedvægt på indkald. Cocker Spaniels er også rigtig glade for Agility, og de er gode til det, da de er adrætte og elsker fart.

En Cocker Spaniel kommer godt ud af det med andre hunde.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Cocker Spaniel lignende hunde er fundet i kunst og litteraturen igennem næsten 500 år. Oprindeligt blev Cocker Spaniels i England opdelt i land Spaniels og water Spaniels. Først i 1800-tallet blev differentieringen mellem spaniels, som ledte til de nuværende racer, påbegyndt.

Racen blev anerkendt i 1892, og den stammer fra Wales og Syd England.

Temperament[redigér | redigér wikikode]

Rapporten “The 2002 English Cocker Spaniel Health Survey Report” undersøgte over 3000 Cocker Spaniels og viste bl.a., at Cocker Spaniels sjældent er aggressive over for mennesker. Kun 1 % af hundene i den store undersøgelse havde problemer med aggression over for mennesker. 2 % havde aggressiv adfærd over for andre hunde.[kilde mangler]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Politikens Hundeleksikon
  • Hunden, nr 11, 2002

Eksterne referencer[redigér | redigér wikikode]

Hund Stub
Denne hunderelaterede artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.