Spring til indhold

Coprinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Coprinus
Stor parykhat (Coprinus comatus)
Videnskabelig klassifikation
RigeFungi (Svampe)
RækkeBasidiomycota (Basidiesvampe)
KlasseBasidiomycetes (Basidieklassen)
OrdenAgaricales (Bladhat-ordenen)
FamilieAgaricaceae (Champignon-familien)
SlægtCoprinus
(O.F.Müll.) Gray (1797)
Hjælp til læsning af taksobokse
Tværsnit af en Coprinus svampelamel, der viser sporerne som sidder fire sammen for enden af såkaldte basidier. Denne karakter har alle basidiesvampe til fælles (forstørret 400×)

Coprinus er en lille slægt af paddehat-dannende svampe der bl.a. inkluderer den groft krumskællede stor parykhat (Coprinus comatus) og flere af dens nære slægtninge. Indtil 2001 var Coprinus en stor slægt der bestod af alle paddehat-arter, hvis lameller går i opløsning for at frigive deres sporer. Den sorte blæklignende væske, som dette skaber, gav disse arter deres almindelige navn "blækhatte".

En molekylær fylogenetisk undersøgelse baseret på DNA-data viste imidlertid, at Coprinus comatus var en fjern slægtning til de fleste andre medlemmer af Coprinus og var tættere på slægter i Champignon-familien (Agaricaceae). Da Coprinus comatus er typeart for slægten Coprinus, var det kun denne art og dens nære slægtninge C. sterquilinus og C. spadiceisporus der kunne beholde slægtens navn. [1]

De fleste arter af Coprinus blev derfor omklassificeret og placeret hver for sig i tre slægter i Psathyrellaceae: Coprinellus, Coprinopsis og Parasola.[1] Coprinus og disse adskilte slægter omtales nu samlet som coprinoidsvampe.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Fra oldgræsk κόπρινος (kóprinos, “hører til møg/gødning”), med hentydning til dens habitat.

Arter i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danske arter af slægten omfatter:

Udvalgte tidligere arter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Redhead SA, Vilgalys R, Moncalvo J-M, Johnson J, Hopple JS Jr (2001). "Coprinus Pers. and the disposition of Coprinus species sensu lato". Taxon. 50 (1): 203-241. doi:10.2307/1224525. JSTOR 1224525.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]