Creek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Creek
Menawa high resolution.jpg
Creek-lederen Menawa, malet af Charles Bird King, 1837.
Antal
cirka 88.332 [1]
Områder med store befolkninger

Etnografi
Sprog Muscogee, Hitchiti-Mikasuki, engelsk
Religion Oprindelig religion, Four Mothers Society, protestantisme og andre
Relaterede etniske grupper
Muscogee-grupper: Alabama, Koasati, Miccosukee, Chickasaw, Choctaw, Seminole og andre stammer


Creek, også kaldt for Creek Konføderationen, er det engelske navn for Muscogee-folket (eget navn Mvskoke), en gruppe af oprindelig befolkning fra de sydøstlige skovområder i USA.[2]

Creek er efterkommere af Mississippikulturens befolkning, der byggede bemærkselsesværdige jordhøje omkring Mississippifloden. Creek boede oprindeligt i de sydøstlige områder i nærheden af Mississippifloden, det vil sige i Tennessee, Georgia og det nordlige Florida.

Efter Red Sticks-krigen blev Creek tvunget til at afgive store dele af deres jord, og fra 1830 blev de tvangsflyttet af den amerikanske regering til Oklahoma, Alabama, Louisiana og Texas ved brug af Indian Removal Act, som fjernede de indfødte og overtog alle deres jordbesiddelser.[3]

Creek taler muskogee og hitchiti-mikasuki sprog fra Muskogee sprogfamilien.

De første europæere, der havde kontakt med Creek, var de spanske kolonister, der ankom til Mississippifloden-området i 16. århundrede og straks påbegyndte intensiv missionering med opførelse af spanske klostre. Franske og engelske erobrere satsede dog på handel med Creek i første omgang, ikke omvendelse til kristendom, der først kom senere med mere kolonisation. Creek var af de engelske kolonister anset som en af de fem "civiliserede" stammer. Især under George Washingtons "plan for civilisation af indianerne", skulle Creek være den første stamme, der skulle forbedres og civiliseres til at være ligesom hvide, og de 4 andre civiliserede stammer skulle følge efter.[4] George Washington mente, at indianerne havde rettigheder, men at deres samfund var ikke noget værd i forhold til europæisk civilisation.[5] Han og andre kolonister og præsidenter efter ham som Thomas Jefferson mente, at så snart de indfødte begyndte at bruge privat ejerskab ist. for fælleseje, blev fastboende ist. for nomadeliv, gik over til landbrug ist. for at jage og samle, sendte børn i skole og blev kristne, så ville de endelig blive accepterede af hvide amerikanere.[6]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "2010 Census CPH-T-6. American Indian and Alaska Native Tribes in the United States and Puerto Rico: 2010". census.gov. Hentet 7. februar 2015. 
  2. ^ Transcribed documents Sequoyah Research Center and the American Native Press Archives
  3. ^ Walter, Williams (1979). "Southeastern Indians before Removal, Prehistory, Contact, Decline". Southeastern Indians: Since the Removal Era. Athens, Georgia: University of Georgia Press. s. 7–10. 
  4. ^ Perdue, Theda (2003). "Chapter 2 "Both White and Red"". Mixed Blood Indians: Racial Construction in the Early South. The University of Georgia Press. s. 51. ISBN 0-8203-2731-X. 
  5. ^ Remini, Robert. ""The Reform Begins"". Andrew Jackson. History Book Club. s. 201. Skabelon:Listed Invalid ISBN. 
  6. ^ Remini, Robert. ""Brothers, Listen ... You Must Submit"". Andrew Jackson. History Book Club. s. 258. Skabelon:Listed Invalid ISBN.