Curtis Mayfield

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Curtis Mayfield
Curtis Mayfield, 1972
Information
Født 3. juni 1942 Rediger på Wikidata
Chicago, Illinois, USA Rediger på Wikidata
Oprindelse Chicago, U.S.A.
Død 26. december 1999 (57 år) Rediger på Wikidata
Roswell, Georgia, USA Rediger på Wikidata
Genre Pop
Aktive år 1970 - 1999

Curtis Mayfield blev født den 3. juni 1942 i Chicago og døde den 26. december 1999 i Roswell, Georgia, USA. I slutningen af 50'erne startede han sammen med Jerry Butler The Impressions, der op igennem 60'erne var en af de mest succesfulde soulgrupper med en lang række af hits. Efter at Butler forlod gruppen, fik Mayfield det fulde ansvar i gruppen, hvilket både kunne høres musikalsk og på teksterne, der mere og mere fik et strejf af black pride over sig.

Efter at have været manden bag næsten tyve Top 40 hits var det naturligt, at Curtis Mayfield ønskede at forsøge sig som solokunstner. Som solokunstner bevægede Mayfield sig mere i retning af funk'en, hvilket nåede et kunstnerisk højdepunkt, da han i 1972 stod bag soundtracket til Blaxploitation-filmen 'Superfly', der udover titelnummeret indeholdt numrene 'Pusherman' og 'Freddie's Dead'.

Selvom Curtis Mayfield med bl.a. 'Kung Fu' og 'So In Love' opnåede et par gedigne hits i 70'erne, havde han svært ved at holde fast i sin popularitet. De beskedne salgstal fortsatte i 80'erne, hvor han udgav en række albums, der dog savnede dybderne fra tidligere tider.

I 1990 blev Curtis Mayfield ramt af en lampe under en koncert i Brooklyn. Det lammede sangeren fra halsen og ned, og han var bundet til en kørestol til han døde i 1999.

Efter at hiphop- og soul-musikken har fået kommerciel gennemslagskraft de seneste år har Curtis Mayfield fået en del af den opmærksomhed, som han ikke helt fik som fortjent i starten af 70'erne. Hiphoppen har hyppig samplet Mayfield, og hans fortællinger fra en underpriviligeret afro-amerikansk virkelighed har gjort ham til en naturlig rollemodel for mange rappere. [1]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Studiealbum[redigér | rediger kildetekst]

Soundtracksalbum[redigér | rediger kildetekst]

Livealbum[redigér | rediger kildetekst]

Opsamlingsalbum[redigér | rediger kildetekst]

Singler[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Curtis Mayfield – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 4. november 2009.
  2. ^ "Get Down to the Funky Groove: Curtis Mayfield: Music". Amazon.com. Hentet 2011-11-08.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.