Dälek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Dälek
Dälek @ Leoncavallo.jpg
Information
Oprindelse New Jersey, U.S.A.
Genre Hiphop
Aktive år 1998 -
Medlemmer Dälek
Oktopus (producer)
Dj Still

New Jersey-gruppen blander friskt elementer fra krautrock-grupper som My Bloody Valentine, Faust og Stooges med kompromisløse Public Enemy-beats og frustrerede og indadvendte tekster i stil med cLOUDDEAD. Tilsæt hertil lidt gammeldaws gadepoesi, 100 gram distortion og lidt syret electronica – og vupti! Så har du Dälek.

Rapperen Dälek mødte produceren Oktopus i midten af 90'erne, hvor de begge gik på William Patterson Universitetet i Newark, New Jersey. Dälek valgte at lave en Kanye-West (altså at blive en 'College Dropout') og lånte en stor bunke penge og byggede sig et musikstudie. Det gav kort tid efter udbytte, da duoen udsendte albummet Negro, Necro, Nekros i 1998.

På den efterfølgende collegeturne stødte gruppen på dj'en Still, der med det samme blev optaget som medlem. Trioen fortsatte turen omkring i USA, og nåede bl.a. at spille opvarmningsshows for navne som De la Soul, The Pharcyde og The Roots, inden de i 2002 udgav deres andet album, 'From Filthy Tonque of Gods and Griots' på Ipecac Recordings. Et selskab ejet af en anden sonisk eksperimentalist – Mike Patton fra Faith No More, Mr. Bungle, Handsome Boy Modelling School, General Patton m.fl.

I slutningen af 2004 udsendte Dälek deres tredje album Absence, der for alvor fik anmelderne frem med roserne. I Danmark beskrev GAFFA fx pladen som "et helstøbt og yderst vellykket album med masser af skarpe kanter", og feinschmecker-bladet Geiger var ikke bange for at udråbe albummet til at være "en milepæl i hiphoppens historie".

Denne påstand kan man så være enig eller uenig i.[1]


Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]


Referencer[redigér | redigér wikikode]