Gør-det-selv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

DIY er en engelsk forkortelse for Do It Yourself – på dansk gør-det-selv.

Som koncept og kampmiddel i alternative miljøer

DIY behøver ikke at betyde andet end gør-det-selv, fordi selve den handling man selv udfører, som selv at bygge et hus eller andre genstande.

Men i særligt venstreorienterede og alternative miljøer er DIY blevet til et koncept for en anden levemåde. Det er en måde at fremvise et alternativ til markedsøkonomien og forbrugersamfundet. Dels vil man vise det positive og selvbekræftende i selv at fremstille ting, dels gøre op med forbrugersamfundet og markedsøkonomien, hvor man bare går i supermarkedet og køber sig ting og bruger dem, indtil de smides ud igen, og man køber noget nyt og i øvrigt intet forhold har til de varer man konsumerer.

For nybegyndere findes der sågar DIY-guides – især på nettet – der kan hjælpe folk med at gøre det selv. Det værdsættes også hvis man selv laver DIY-guides, hvis man har lavet noget nyt selv, som andre kunne drage nytte af.

Som alternativ til musikindustrien

I visse undergrunds-musikmiljøer har DIY en lidt anden betydning, og dog er det stadig at placere under samme kategori.

DIY er et stort, uformelt netværk af musikere, bands, koncertarrangører og pladeproducere/studier, hvor man deles om opgaverne og så at sige bytter ydelser.
Hvis et sted fx ønsker at arrangere en DIY-koncert, så kontakter stedet de DIY-bands de ønsker skal spille. Stedet stiller lydudstyr, sovepladser og mad til rådighed, desuden sørger de for transporten, som modydelse spiller bandet en koncert.

Med denne DIY-kultur i de alternative musikmiljøer forsøger man at undgå musikindustrien, fordi den dels opfattes som en pengemaskine, dels som en del af det øvrige økonomiske system, som DIY-musikere ikke ønsker at blive en del af. Se også Indie rock og indie.

Minor Threat, Sonic Youth, The Ex

Se også

Eksterne DIY links