DSM

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se DSM (flertydig). (Se også artikler, som begynder med DSM)

DSM-IV er en forkortelse for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed. og er det amerikanske diagnose- og klassifikationssystem for psykiske forstyrrelser og de kriterier, der skal være opfyldt for at hver enkelt diagnose kan stilles. DSM-IV er den fjerde version af systemet og blev udgivet i 1994. En mindre revision i 2000 går under titlen DSM-IV-TR (DSM-IV Text Revision).

I Danmark er det officielle diagnosesystem WHO's ICD-10, men ligesom i andre lande, foretrækkes DSM-IV til forskningsformål og i visse andre tilfælde. For eksempel benyttes kriterierne fra DSM-IV, når man skal bedømme om en person har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. ICD-10 indeholder, i modsætning til DSM-IV, samtlige sygdomme og helbredsrelaterede lidelser, dvs. ikke kun psykiatriske diagnoser (de ligger i ICD-10's kapitel V). Trods visse undtagelser, er der en høj grad af overensstemmelse mellem de diagnostiske kriterier for psykiatriske lidelser i de to systemer.

DSM-5: den nyeste version[redigér | redigér wikikode]

Den nyeste (femte) version af DSM er i blev publiceret i maj 2013. Den blev udgivet af American Psychiatric Association (APA).

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]


Lægevidenskab Stub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.