DS Skibladner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dampskibet «Skibladner» på Mjøsa

DS «Skibladner» er Norges eneste hjuldamper og verdens ældste i drift. Det er bygget i 18541856 ved Motala værft i Sverige. Skibet går i rutefart på Mjøsa fra Gjøvik til Hamar, Lillehammer og Eidsvoll. «Skibladner» er oplagt om vinteren i Gjøvik, hvor det har fået sit eget hus i glas. DS «Skibladner» kaldes «Mjøsas hvite svane».

Historie[redigér | redigér wikikode]

«Skibladner» ved Dampskibsbryggen, Eidsvoll. Eidsvold Hotel ses til venstre.

Jomfruturen gik fra Minnesund og mod nord på Mjøsa 2. august 1856. Båden er sunket to gange i vinteren 1937 og 1967, men begge gange blev den hurtigt hævet. Båden er ombygget og restaureret flere gange.

Tidligere havde båden betydning for persontransport mellem Eidsvoll, Hamar, Gjøvik og Lillehammer. I dag anvendes den først og fremmest til turist- og fritidsture. Den sejler kun om sommeren, fordi Mjøsa ofte er islagt og har lav vandstand om vinteren. Skibladner stikker 1,5 m og kan først bruges, når vandstanden er tilstrækkelig høj i maj.

«Skibladner» var tidligere vigtig for postgangen. Der er stadig eget postkontor om bord med eget stempel. Det er populært at sende postkort, som bliver poststemplet «Skibladner».

DS «Skibladner» blev fredet[flertydigt link ønskes præciseret] 2. august 2006 på 150-årsdagen for jomfruturen. Det var første gang, et fartøj i rutetrafik blev fredet i Norge.

Norges første kvindelige søkaptajn, Ingerid B. Bjercke, førte «Skibladner» i tre sæsoner.

Maskine og udstyr[redigér | redigér wikikode]

Fra dampmaskinen i Skibladner

Dampmaskinen om bord er en trippel ekspansionsmotor, som yder 606 HK og kan give båden en maksimumfart på 14 knob. Marchfarten er 12 knob.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]