Danmarks Adels Aarbog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En udgave af Danmarks Adels Aarbog

Danmarks Adels Aarbog (DAA) er udkommet siden 1884 og udgives af Dansk Adelsforening. Den indeholder omfattende slægtsoversigter for mere end 750 danske adelsslægter, inkl. nogle norske. Foruden stamtavlerne indeholder hvert bind oversigter over nulevende medlemmer af de ca. 180 tilbageværende adelsslægter, samt rettelser og tilføjelser til stamtavlerne.

Den første udgivelse i 1884 stod Anders Thiset og H.R. Hiort-Lorenzen for. Senere kom Louis Bobé og V.J. Teisen med i redaktionen.

De afbildede kolorerede våben i årgangene 1884-1917 er udført af Anders Thiset. I 1920-årgangen findes stadig en del efterladte våben tegnet af Thiset, mens de øvrige våben er udført (ukoloreret) af en heraldiker med initialerne C.J.B. Fra og med 1922-årgangen er C.J.B.'s våben enerådende. I 1927 blev Friedrich Britze knyttet til årbogen, og han har tegnet de våben, der ses fra 1927 til 1956. Hans søn Johannes Britze har leveret enkelte våben i 1940'erne og 1950'erne. Den næste heraldiker var kongelig våbenmaler Aage Wulff, som døde i 2003. Aarbogens nuværende våbenskjolde og kroner er tegnet af kongelig våbenmaler, heraldiker Ronny Andersen. Kun Anders Thisets produktion er ikke længere underlagt ophavsret.

Se også[redigér | redigér wikikode]