Danske fængsler og arresthuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Denne liste omfatter danske fængsler og arresthuse.

Fængsel er én af de to almindelige strafformer i dansk ret. Fængsel kan idømmes i op til 16 år eller på livstid, men for langt de flestes vedkommende er straffene betydeligt kortere. I Danmark findes der både betinget fængselsstraf, hvor man ikke skal opholde sig i et fængsel – på betingelse af at der i strafperioden ikke begås nye lovovertrædelser og ubetinget fængselsstraf, der skal afsones ved ophold i et fængsel.

Kriminalforsorgen står udover fængslerne for arresthusene, der først og fremmest anvendes til personer, der er varetægtsfængslede og endnu ikke har fået dom. Personer, der har modtaget deres dom kan godt være indsat i et arresthus. Derimod kan man ikke være indsat på en almindelig fængselsafdeling, hvis man er varetægtsfængslet – da skal man være på en arrestafdeling.

I gennemsnit sidder der over 4.000 indsatte dagligt i landets fængsler og arresthuse. I 2017 var tallet 3.400.[1]

Statsfængsler og arresthuse i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Vestre Fængsel er med sine 506 pladser Danmarks største arresthus. Institution Københavns Fængsler, som Vestre Fængsel hører under, har ca. 7.000 indsættelser hvert år. Langt de fleste indsatte er varetægtsfængslede, som venter på at få behandlet deres sag i retten.[2]

Alle danske fængsler hører under staten og kaldes derfor statsfængsler. Graden af frihedsberøvelse varierer mellem forskellige typer af afdelinger; den væsentligste forskel er mellem åbne og lukkede afdelinger. Traditionelt er de danske fængsler blevet opdelt i åbne og lukkede fængsler, men det er blevet mere og mere almindeligt at have flere forskellige typer afdelinger på samme fængsel. Et åbent fængsel kan derfor godt have lukkede afdelinger og omvendt.

I 2023 er der følgende fængsler i Danmark:

Der er i 2023 desuden arresthuse i 40 byer.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]