Debra Jo Rupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Debra Jo Rupp
Personlig information
Født 24. februar 1951 (72 år)
Glendale, Californien, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl Boxford Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted University of Rochester, Masconomet Regional High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1980-nu
Roller Kitty Forman i Dengang i 70'erne
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Debra Jo Rupp (født 24. februar 1951) er en amerikansk skuespillerinde, der især er kendt fra tv-serien Dengang i 70'erne, hvor hun spiller Kitty Forman. Derudover har hun optrådt flittigt på teater i New York City samt i biroller i en række film og tv-shows.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Debra Jo Rupp flyttede i 1979 fra sin hjembyen Boxford i Massachusetts til New York City og fik forskellige roller i teateropførelser. Hun fik kritikerros for sin indsats, og året efter fik hun sin første rolle i en tv-serie. Hun fortsatte dog primært på teateret op gennem 1980'erne, mod slutningen af årtiet suppleret med forskellige gæsteoptrædender i tv-serier og -shows. I 1988 fik hun den første rolle i en større filmproduktion, da hun havde rollen som Tom Hanks' sekretær i Big.

I 1990 spillede hun fortsat teater, blandt andet sammen med Kathleen Turner i Kat på et varmt bliktag i en opsætning på Broadway i New York. Op gennem 1990'erne kom der flere og flere roller på tv, blandt andet gæsteoptræden i Seinfeld samt birollen som Alice Knight i seks episoder af Venner. Det var denne rolle, der banede vejen for, at hun fik den komiske rolle som Kitty Forman i Dengang i 70'erne.

I begyndelsen af 2000'erne spillede hun en meget rost standup-komiker i kortfilmen The Act, der vandt en række priser og blev en personlig sejr for Rupp. Hendes optræden på tv og i film hindrede dog ikke hende i fortsat at spille på teater på Broadway og andre steder på den amerikanske østkyst.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]