Spring til indhold

Dejen af Algier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Dei)

Dejen af Algier (fra tyrkisk) var overhovedet i staten Algier i tidsrummet 16001830. Oprindelig var dej (eller dei), der på tyrkisk betyder "morbror", en tiltale, som de menige janitsharer i Konstantinopel anvendte til deres chef, og det samme var tilfældet med janitsharkorpset i Algier. I begyndelsen delte janitsharchefen her magten med en af sultanen udsendt pasha, men da Porten fra 1710 ophørte at sende en pasha, regerede deien alene. Deien valgtes af janitsharerne, hvilket foranledigede stadig nye uroligheder, og de fleste af dem, der beklædte denne post, kom til at lide en voldelig død. Ved deiens udnævnelse, der foregik med visse ceremonier, måtte han aflægge ed på, at korpset, der havde valgt ham, ville få sine lønninger regelmæssig udbetalte.

Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.