Den hvide sten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Den hvide sten (svensk: Den vita stenen) er en svensk tv-serie for børn fra 1973, instrueret af Göran Graffman, baseret på Gunnel Lindes børnebog Den vita stenen fra 1964. Den blev indspillet i Djupvik i Kalmar län.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Det er 1930'erne. Fia og hendes mor fru Pettersson bor i en landsby hos häradshövdingen, hvor hans sure husholderske Malin regerer. Fias skolekammerater driller Fia, fordi hun har en moder, som er pianolærerinde, som Malin betragter som doven, da hun bare spiller klaver.

En sommerdag møder Fia, som kalder sig Fideli, en dreng, som kalder sig Farornas konung ("Farernes konge"), som løvetæmmeren i cirkus. Men "Fideli", som tror han er fra cirkusset, ved ikke, at drengen egentlig hedder Hampus og netop er flyttet ind i nabohuset sammen med sin farbror Sivert Kolmodin, som er en fattig skomager og hans hustru, som er Hampus stedforældre, og deres seks børn, som er sure på Hampus, fordi de blevet tvunget til at flytte ofte. De mener (med en vis ret), at det er Hampus' fejl.

Da Hampus ser, at "Fideli" har en lille smuk hvid sten, spørger han, om han må få den hvide sten, hvis han maler øjne, næse og mund på kirkeuret. Han lover at give hende stenen tilbage, hvis hun kan være tavs en hel dag (og ikke sige noget, før hun vågner næste morgen). Dette er begyndelsen på deres leg om at den, som har stenen, skal give den anden en "opgave" som skal udføres for at "erobre" den hvide sten.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]