Dennis Rader

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Dennis Rader
Pseudonym The BTK Strangler
Født Dennis Lynn Rader
9. marts 1945Rediger på Wikidata
Wichita, Kansas, USA
Kriminalitet
Antal ofre 10
Periode 1974 til 1991
Arresteret 25 Februar, 2005
Straf Livstidsdom
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dennis Lynn Rader, (født den 9 marts, 1945) er en amerikansk seriemorder, som har myrdet 10 mennesker i Sedgwick County, Kansas, USA, i perioden 1974 til 1991. Han er kendt som BTK killer (eller BTK Strangler), hvilket står for Bind, Torturer og Dræb, hvilket beskriver hans fremgangsmåde. Kort tid efter morderne, modtog politiet og de lokale medier, breve fra BTK killer, som pralede med morderne og kendskab til detaljer ved mordene. Efter en lang pause i brevene, begyndte de igen i 2004, hvilket ledte til hans anholdelse og senere domfældelse.

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Dennis Rader var den ældste af 4 brødre [1] Han er søn af William Elvin og Dorothea Mae (født Cook) Rader. Han voksede op i Wichita og tog afgangseksamen ved Riverview School, og senere gennemførte han gymnasium (Wichita Heights) . ifølge flere raporter, og sin egen tilståelse, var han allerede som barn dyremishandler,[1] et af advarselstegnene i MacDonalds studier/værker. Rader, gik på Kansas Wesleyan University i tiden 19651966 og var 4 år i U.S. Air Force, fra 1966 til 1970, hvor han var udstationeret i blandt andet Texas, Okinawa, Syd Korea, Alabama, Grækenland og Tyrkiet[2]. Da han vendte tilbage til USA, flyttede han til Park City, en forstad lidt nord for Wichita. Han arbejdede for en tid i slagterafdelingen i Leekers IGA supermarked, hvor hans mor var ansat som bogholder.

Personlige liv[redigér | redigér wikikode]

Han blev gift med Paula Dietz den 22 maj 1971, og de har to voksne børn. Han gik på Butler County Community College (fagskole) i El Dorado, hvor han bestod en eksamen i elektronik i 1973. Han begyndte samme efterår på Wichita State University (universitet), hvor han bestod i 1979, med en bachelor i Retsplejeloven.

Fra 1972 til 1973 arbejdede Rader som montør for Coleman Company, et campingudstyrsfirma, ligesom to af BTK tidlige ofre havde gjort. Derefter arbejdede han en kort tid i 1973, for Cessna, (et firma som bygger fly). Fra november 1974 og frem til han blev fyret i juli 1988, arbejdede Rader for et firma (ADT Security Services) som solgte og installerede alarmsystemer, til forretninger. I den tid Rader var ansat der,[3] havde han forskellige stillinger, blandt andet som installations manager. Man går ud fra at det var her han lærte, at afbryde folk tyverialarmer. Rader var folketælling tilsynsførende for Wichita området i 3 måneder, i 1989, i forbindelse med folketællingen 1990 i USA. [4]

I 1991 blev Rader ansat som tilsynsførende (varmemester) ved Compliance Department(vedligeholdelse afdelingen) i Park City, en afdeling med flere forskellige funktioner, blandt andet dyre kontrol, zoneinddeling, boligforhold, generelt set at håndhæve og undersøge forskellige utålelige sager. ”i denne position, sagde naboer, at Rader var over ivrig og ekstrem streng: en nabo klagede over aflivning af hendes hund uden grund”. Den 2 marts, 2005, opsagde Park City boligforening Rader, på grund af han ikke var mødet på arbejde eller give besked om udeblivelse, Rader var blevet anholdt for mord 7 dage tidligere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]