Det Europæiske Kontor for Mindre Anvendte Sprog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det Europæiske Kontor for Mindre Anvendte Sprog eller European Bureau for Lesser-Used Languages (EBLUL) er en organisation, som ikke er kontrolleret af regeringerne, og som fremmer sproglig forskellighed og beskyttelse af minoritetssprog. Den blev grundlagt i 1982 af Europa-Kommissionen i samarbejde med lokale og regionale organisationer. Organisationen har tætte forbindelser til Europaparlamentet og Europarådet.

Siden sin begyndelse i 1982 har Det Europæiske Kontor for Mindre Anvendte Sprog styrket kontakter og gensidigt samarbejde mellem samfund med minoritetssprog. Det har fungeret som fødselshjælper for deres indbyrdes forbindelser og for deres kontakt til europæiske institutioner. Kontorets mål er at fortsætte med at være talerør for de 46 millioner i Europa, der taler minoritetssprog eller regionale sprog.

Efter 2002 ophørte kontoret – under pres fra NGO'er og andre grupperinger hos makedonerne – med at bruge betegnelsen "slavo-makedonsk" og gik i stedet over til at bruge "makedonsk", når det drejer sig om visse grupper af slaviske dialekter, der tales i det nordlige Grækenland[1].

Note[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Greek Helsinki – Press Release – EBLUL and Eurolang drop references to "Slavo-Macedonian language" in favor of "Macedonian language" following criticism by Macedonian diaspora and minority rights NGOs". Arkiveret fra originalen 18. marts 2003. Hentet 15. maj 2007.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]