Digital Command Control

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se DCC.
En DCC-dekoder installeret i et modellokomotiv størrelse N

Digital Command Control (DCC) er en system til digitalt at styre en modeljernbanes lokomotiver, signaler og sporskifter. Lokomotiverne styres uafhængigt af hinanden, selv om de kører på samme elektriske kreds i sporet.

Virkemåde[redigér | rediger kildetekst]

Hvert lokomotiv er udstyret med en DCC decoder, som modtager datasignaler via sporet fra en central Command station. Den enkelte DCC dekoder har en unik adresse, som indeholdes i datapakker beregnet til dekoderen, genereret af Command Station og forstærket i boosteren. Boosterens opgave er at sende datasignaler til dekoderne og føde dem med elektricitet.

Personerne som kører tog på modeljernbanen styrer så de enkelte tog via hver deres "kontrolpind"/tastaturkode og når lokomotivets DCC dekoder modtager signal via datapakker, ændrer den f.eks. togets hastighed og køreretning ved at styre elektromotoren. Togets lys, lyd og andet kan også styres via DCC.

En DCC dekoder kan f.eks. også styre sporskifter, signaler og andet, som det er nyttigt at kunne styre.

Resultatet af DCC systemet er, at en masse ledninger kan undværes eller gøres meget korte.

Der er mange som har lavet egne DCC dekodere, command station og boostere. [1] [2] [3] [4]

De sidste tilføjelser til DCC systemets protokoller, giver også mulighed for, at de enkelte DCC dekodere (f.eks. lokomotiverne) kan sende beskeder tilbage til Command stationen. Lenz kalder dette RailComm. Det er dokumenteret i S-9.3.2. [5]

Lenz har også lavet DCC dekodere med USP, der kan styre lokomotiverne sikkert, selvom sporene er snavsede og dermed giver løse forbindelser. [6] Formentlig er der "blot" tale om en mikro-UPS-funktion til selve dekoderen.

DCC og andre systemer[redigér | rediger kildetekst]

Der er mange andre systemer som f.eks. Selectrix – og det proprietære Märklin-Motorola system, som kun anvendes i tog produceret af Märklin. DCC er det mest udbredte system, grunden er at det er accepteret som system af firmaer i både Nordamerika og Europa. DCC blev oprindelig udviklet af det tyske firma Lenz Elektronik (kort Lenz), som besluttede af gøre deres system til en åben standard. Som et resultat af det, blev DCC adopteret som standard af National Model Railroad Association og i NEM standard.

DCC producenter[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ web.archive.org: DCC Resources Main Page
  2. ^ "dcc ministation". Arkiveret fra originalen 16. juli 2006. Hentet 7. juli 2006.
  3. ^ "The 3 Amp Booster For My MiniDCC© System". Arkiveret fra originalen 28. december 2017. Hentet 1. juli 2018.
  4. ^ "Digital Command Control Booster on the Teton Short Line An HO Scale Model Railroad". Arkiveret fra originalen 19. juni 2018. Hentet 1. juli 2018.
  5. ^ S-9.3.2 DCC Basic Decoder Transmission Arkiveret 30. juni 2018 hos Wayback Machine, (hovedadresse: NMRA Standards and Recommended Practices Arkiveret 1. juli 2018 hos Wayback Machine)
  6. ^ "Lenz: USP – Uninterrupted Signal Processing". Arkiveret fra originalen 11. maj 2006. Hentet 8. juli 2006.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]