Diskussion:Østerlars Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kirker Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kirker, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kirkerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Kombineret formål?[redigér wikikode]

Historikere mener ... at de fire kirker har været forsvarsværker inden de blev brugt som kirker

Dette kan forstås således at man i sin tid byggede et rundt forsvarsværk, og at man først bagefter indrettede dette som kirke. Den almindelige forklaring (som også synes at være accepteret i de andre rundkirke-artikler) er vist at kirkerne blev bygget som kombinerede forsvar-og-kirke. Kan det anføres hvilke historikere som hævder den anførte mening? -- Sebastjan 14. jan. 2006 kl. 10:05 (CET)

Jeg har ingen kilder, men har gennem min opvækst i Østerlars lært at kirkerne i sin tid blev opført som kombinationsbygning. Det skulle angiveligt skyldes at der var en del søfarende røvere (ikke nødvendigvis sørøvere) i Østersøen. Samtidig er der det astronomiske aspekt, hvor en eller anden fransk forsker har tegnet store fine kort op over hele Europa med meridianer, stjerner radier og meget andet, der angiver forbindelser mellem mange kirker og andre specifikke lokationer, som får mysteriet om Stonehenge til at ligne sagen om den glemte madkasse i børnehaven i forhold... Det er vist noget med religiøse sekter, konspirationer o.m.a. På disse kort skulle vist nok alle fire rundkirker indgå, og i hvert fald Ø.lars kirke. G®iffen 23. mar 2006 kl. 16:02 (CET)

Brugt som observatorium[redigér wikikode]

Hvis man sammenligner tegningerne til kirken med et observatorium minder det meget om hinanden. Det menes altså at være blevet brugt som observatorium

Lyder mere udspekuleret end sandsynligt. Hvornår byggede man observatorier af lignende konstruktion? Belæg efterlyses. -- Sebastjan 05. maj 2006 kl. 13:00 (CEST)

I mangel af belæg slettes dette. -- Sebastjan 06. maj 2006 kl. 10:10 (CEST)

Bortset fra, at man må droppe al mysteriesludder og andre overnaturligheder, vil jeg tilføje, at der er flere forskellige teorier, fremsat af forskellige mennesker. Nogen af dem er nærmest gak-gak. Desuden er der nogen debat om dateringerne, men meget nyt graves op i disse år og måske vil vi se nye teorier komme til. Men en kombination af flere forskellige formål er der i hvert fald tale om – det mener en forsker som Jes Wienberg fra Lunds Universitet f.eks. og hvad kombinationer angår, ses de i andre kirke rpå Bornholm og i svenske kirker på Øland og nær den svenske kyst ud for Øland. Jan Eskildsen87.57.193.78 20. feb 2010, 23:17 (CET)