Diskussion:1824

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hvad er det med præster og ægteskab? Er det om præsters eget ægteskab? Eller om deres gerning som forrettere af ægtevielse? Hvor kommer denne "oplysning" fra?

Sebastjan 13 mar. 2004 kl. 11:00 (CET)

-- Hej Sebastjan

Kilden er en tabel i Lov og ret i Danmarkaf Stig Iull (1942). Det står ordret, botset fra at det er forkortet i tabellen. Jeg har ikke umiddelbart kunnet finde mere om det. Umiddelbart læste jeg det som at det handlede om præsters indgåelse af ægteskab, men det kan ligesågodt forstås som deres rolle ved vielsen. ..?.. Skal vi fjerne det til der findes noget mere klart ? -- vh Nico 13. mar 2004 kl. 12:32 (CET)

Så kom google igang igen !
http://home1.stofanet.dk/martin.luther-dansk/id46.htm " i en kongelig forordning fra 30. april 1824. Det er i forbindelse med reglerne for ægteskab mellem en katolik og en, der “bekender sig til Landets almindelige Religion”. Inden et sådan ægteskab skal de kommende ægtefæller love, at lade eventuelle børn opdrage i “den evangelisk-lutherske Kirke”. "

og på http://www.psykiatrihistorie.dk/kilder/kilder.htm Forordning af 30.4.1824

"24. Forordning, angaaende Præsternes Embede med Hensyn til Ægteskab

§3 Præsten bør ei iværksætte Tillysningen, uden først at påsee, at der intet er til Hinder for det Ægteskab, Personerne agte at indgaae; hvorved i Særdeleshed bliver at iagttage: .... 9) at Ægteskab ikke maae tilstædes nogen, som mangler Fornuftens Brug;"


Forordningen var faktisk gældende fram til ægteskabsloven i 1969 --- Nico 13. mar 2004 kl. 12:44 (CET)