Diskussion:Aarup

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Aa/Å i stednavne (Aarup)[rediger kildetekst]

(Flyttet fra Brugerdiskussion:Casper)

Hvor har du eller Årup fra? KMS kender ikke til byen med bolle-Å, og jeg har heller aldrig set folk benytte det, udover for at helgardere en online-tilstedeværelse. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 13. feb 2010, 18:58 (CET)

Alle danske stednavne kan staves med Å, som altid er den foretrukne staveform fra Dansk Sprognævn og Stednavneudvalgets side. På Wikipedia har vi valgt at følge gængs sprogbrug og bruge visse Aa-stavemåder som opslagsord og Å-formen på andenpladsen. Det gælder i de tilfælde hvor kommunen foretrækker Aa, og de er markeret i Stednavneudvalgets liste med #. Men begge er godkendte og skal med i fed skrift.[1] KMS skriver naturligvis kun én stavemåde på sine kort, nemlig med Aa såfremt den er lokalt foretrukket og godkendt af Stednavneudvalget, men det udelukker jo ikke den anden (og mere officielle) stavemåde. Stednavneudvalgets liste ligger på KMS's server, så man kan godt sige at KMS bruger "Årup" her. P.S. Jeg synes nok det er voldsomt at du ligefrem fjerner den fynske by fra listen over Årup'er - så kan man jo ikke finde den. Jeg synes du bør genindsætte "eller Årup" i artiklen. --Casper 13. feb 2010, 20:15 (CET)
  1. ^ Jeg skriver med vilje ikke at begge er officielle, da den instans der fastsætter et officielt dansk stednavn er Stednavneudvalget, og de har aldrig gjort Aa-formerne officielle - de har konsekvent Å i deres lister, men lokal brug af Aa-former er i mange tilfælde godkendt. Jeg mener altså at der er én officiel, men to godkendte stavemåder i disse tilfælde.
KMS' service Find et sted kender ikke til formen med å. Jeg har tilbagerullet din forfladigelse af stednavnet. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 13. feb 2010, 20:46 (CET)
Hør her, det kan du simpelt hen ikke tillade dig. For det første har du ikke taget stilling til mine argumenter eller referencer, som er de normgivende for stednavne i Danmark. For det andet skal byen på Fyn naturligvis være nævnt på disambig-listen over Årup, så alle kan finde den by de leder efter. For det tredje har jeg ikke slettet Aarup fra artiklen; jeg har udelukkende suppleret med Årup på andenpladsen. Jeg kan evt. godt forstå at lokalpatrioter gerne vil have lov til at skrive Aa. Men jeg kan ikke forstå man er så intolerant at ingen må skrive Å (på andenpladsen!), og at Å-folk slet ikke må kunne finde den by i Wikipedia, som officielt skrives Årup. Man kan diskutere hvilken form der skal stå først, men det er indiskutabelt at der findes to tilladte stavemåder. --Casper 13. feb 2010, 21:04 (CET)
Uddybende: Vi har aldrig besluttet andet end at vi bruger den form der står i RO, hvis en sådan findes. Det argument du fremsætter ovenfor er ren ønsketænkning fra din side. Aarup har aldrig heddet andet end Aarup, hvorfor det på ingen måde er voldsomt at fjerne en decideret forkert henvisning. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 13. feb 2010, 21:07 (CET)
Det er en helt ny opfattelse, at vi ikke skal have 'forkerte' redirigeringer. Det har vi på masser af personnavne - når der er en forkert stavemåde (f.eks. Svend i stedet for Sven), der verserer på en masse hjemmesider, kan jeg virkelig ikke se, hvad problemet er at vi henviser til det korrekte. --Brandsen 14. feb 2010, 03:25 (CET)
Gennemfør en omdøbning fra Bruger:Casper til Bruger:Kasper (Som han gerne vil [normalform, og alt det andet ordgejl])), og du skal ikke høre en dyt -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 03:30 (CET)
Hvilket seriøst argument. --Brandsen 14. feb 2010, 03:31 (CET)
Det er Kapers argument! -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 03:35 (CET)
Det her handler i mine øjne om noget så simpelt som hvorvidt man skal kunne finde opslaget om Aarup i Wikipedia ved at skrive Årup (som man kunne tro var stavemåden, hvis man ikke vidste bedre). At sige, at jeg forsvarer Casper synes jeg er at stramme den - men jeg vil fastholde, at du er gået LANGT over stregen ved at blokere ham for den forteelse. Derfor oprettede jeg indlægget på landsbybrønden. --Brandsen 14. feb 2010, 03:38 (CET)
For at skære det ud i pap: Kapser er en RO-facist. Den adfærd får folk der ved noget om det de skriver om til at gå væk, og derfor er de i mine øjne uønskede. Hvis du vil forsvare Kaspers udgydelser, så er det fint med mig. Men så synes jeg du skal starte med at omdøbe ham til Bruger:Casper, egentlig Kasper -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 03:48 (CET)
Jeg synes det er dybt usagligt at du tager ham til indtægt for redigeringer, som andre brugere har foretaget. Og som tidligere nævnt forsvarer jeg ham ikke - jeg mener ganske enkelt bare, at han har en pointe i at du overreagerede. Det ville klæde dig gevaldigt at være en smule mindre firkantet. --Brandsen 14. feb 2010, 03:54 (CET)
Det eneste jeg tager Kasper ... Kaspar, Casper og Caspar er varianter af navnet. til indtægt for, er den destruktive adfærd han begår. Jeg kan naturligvis ikke tale på vegne af de andre voldtagne stednavne, men her i byen er bolle-äa ikke gangbar. Hvis du vil se et eksempel på hvor vigtigt et navn er, så synes jeg du skal foreslå en ændring af det defekte brugernavn Casper til det korrekte "Kapser ... Kaspar, Casper og Caspar er varianter af navnet". -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 04:19 (CET)
Det interessante er, at jeg ikke på noget tidspunkt har sagt at Årup er korrekt. Det ved jeg sådan set godt, at det ikke er. Det ændrer bare ikke en tøddel ved, at vi godt kan henvise til det - præcis som vi har en masse andre henvisninger, hvor det der henvises fra måske nok er forkert, men hvor det er at der er en henvisning ikke desto mindre leder brugerne på rette vej. --Brandsen 14. feb 2010, 04:22 (CET)
Det interessante er at du forsvarer det modsatte synspunkt, nemlig tilføjelsen " eller Kasper(tih-hi!). Formen Årup er en ren teoretisk konstruktion, der er lige så vellidt, som Kaspers mening om normalformen af hans navn. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 04:29 (CET)
En forkert stavemåde af et personnavn er jo også en ren teoretisk konstruktion. Men den hjælper brugeren til at finde den rigtige artikel - og det er vel for pokker det vigtigste. --Brandsen 14. feb 2010, 05:49 (CET)
Der er forskel fra at lave en redirect fra den forkerte stavning, som f. eks. Casper til den rigtige Kasper, til at skrive den forkerte form ind i artiklen, og endda forvente at få ros for det. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 10:17 (CET)
Men det nu spøjst at Aarup ligger i Årup Sogn og at kirken hedder Årup Kirke, jf. sogneportalen.--Lcl 14. feb 2010, 13:19 (CET)
Kirkens hjemmeside bruger aa. Men du har ret i at det er en pudsig anomali, at sognet som det eneste vælger den afvigende staveform. -- Anders Wegge Keller (diskussion) 14. feb 2010, 13:22 (CET)

For det første; er det muligt at efterspørge en høfligere tone end den i ovenstående mudderkastning? Derudover, hvad er det helt præcist, problemet er? Så vidt jeg lige kan se, står Å-formen i den liste, vi ifølge stilmanualen følger, men der er nok noget, jeg har overset? --Pred (diskussion) 14. feb 2010, 18:12 (CET)

Retskrivningsmæssigt er former med Å eller å altid korrekte ifølge Dansk Sprognævn. Når der foreligger et lokalt ønske om Aa eller aa, kan denne form være accepteret som sideform; men ved officielle eksaminer er det sikrest altid at skrive med bolle-å, for de former skal altid regnes for korrekte, hvorimod former med dobbelt-a kun er korrekte i visse tilfælde; så alle, der er i tvivl bør bruge bolle-å. Da Wegge vistnok ikke er medlem af Dansk Sprognævn, er det ikke et forhold, han kan ændre på. --Hans Christophersen 17. feb 2010, 12:48 (CET)

Bemærk dog Wikipedia:Navngivning#Danske_stednavne og Wikipedia:Stilmanual#Stednavne_i_artiklen. --Pred (diskussion) 17. feb 2010, 23:33 (CET)
Jeg går ud fra, at din opfordring om en ordentlig tone er rettet mod Wegge. Jeg synes jeg insisterede alt hvad jeg har lært på at holde mig til sagen - og kun sagen. Men det er måske lidt svært at stryge folk med hårene, der uden blusel kalder andre for fascister. --Brandsen 18. feb 2010, 00:09 (CET)