Diskussion:Ambulance

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Har startet på lidt historie.

Foreningen for Lægevagtsstationers formål "At sikre Kjøbenhavns og Frederiksbergs beboere adgang til i påtrængende tilfælde, at erholde lægehjælp om natten og at sørge for midler til foreløbig forbinding samt hentsigtsmæssig og skånsom transport af tilskadekomne, såvel ved dag som ved nat", er citeret ordret fra en af kilderne, men det er vel ikke noget problem når det er en forenings formål? --Epistaxis 11. jul 2007, 20:03 (CEST)

Det vil jeg mene hører under citatretten, så det skulle der ikke blive problemer med. Der er trods alt kun tale om et mindre bid tekst og ikke et større dokument med alverdens formålsparagraffer. --|EPO| 11. jul 2007, 20:21 (CEST)
Dog kræver citatretten, at man krediterer kilden. --|EPO| 11. jul 2007, 20:32 (CEST)
Faktisk er to steder formålet står... Men det er jo egentlig ikke noget problem at lave et afsnit med kilder. Hvorfor gør vi forresten ikke mere ud af det her på den danske wikipedia, nå nu man går så meget op i det på engelsk..? --Epistaxis 11. jul 2007, 20:43 (CEST)
Det handler om at opdrage både nye og gamle brugere til det. Tidligere har der ikke været særligt meget fokus på det - måske fordi dansk endnu er relativt lille i forhold til f.eks. engelsk. Der har været et mindre indlæg på Landsbybrønden om det, som ser ud til at have virket. Imidlertid er det en lang proces. --|EPO| 11. jul 2007, 20:56 (CEST)

Ambulanceoperatører i DK[redigér wikikode]

Hej EPO. Jeg tænkte om hvorfor du har slettet afsnittet med danske ambulanceoperatører? --Epistaxis 17. okt 2007, 22:28 (CEST)

Dels fordi Wikipedia ikke er en linksamling. Dels fordi jeg mente, at den var med til at indsnævre perspektivet (dansk synsvinkel). I parantes bemærket blev min opmærksomhed mod denne linksamling vækket, da jeg så, at Dansk Autohjælp blev slettet til fordel for Dansk Ambulance og SygeTransport.
Det ville være bedre, hvis man i et afsnit om forholdene i Danmark kunne oprette interne henvisninger til disse ambulancetjenester. --|EPO| 18. okt 2007, 20:53 (CEST)

Akutbil[redigér wikikode]

I et forløbigt forsøg på at mindske denne artikels behandling af danske forhold synes jeg, at det ville være på sin plads at foretage en selvstændig beskrivelse af begreberne "akutbil" og "lægeambulance"/"akutlægebil" (og hvad de nu kaldes).

Disse to har en del ting til fælles, hvilket gør, at jeg mener man med fordel kunne beskrive dem i samme artikel. Denne artikel kan endda have interwiki til en:, de: og fr: --|EPO| 14. nov 2007, 21:52 (CET)

(Synes også, at en selvstændig artikel vil give mig bedre mulighed for at illustrere denne med et eller flere billeder. --|EPO| 14. nov 2007, 21:55 (CET))

Enig i at selvstændige artikler ville være det bedste, men nu findes de ikke og så synes jeg det bedste er at henvise til den smule der nu står her.
Jeg kan ikke se at det skulle være et problem at denne artikel omhandler danske forhold. En dansker der søger på disse ord leder vel oftest efter oplysninger om danske forhold? Vil man vide noget om andre landes forhold, er der jo masser af iw-links. Jeg mener taktikken for at gøre artiklen 'mindre dansk', hvis det virkelig er et problem, må være at tilføje noget om internationale forhold i stedet for at fjerne noget om de danske. --Epistaxis 14. nov 2007, 22:19 (CET)
Problemet er, at Wikipedia er en international encyklopædi og vi så bare skriver på den dansksprogede udgave. Derfor bør artiklerne ikke kun behandle danske forhold, men også beskriver, hvorledes det fungerer i udlandet.
Jeg anfægter ikke, at man optimalt set burde udvide artiklen og foretage en internationalisering i den forbindelse. Personligt finder jeg det imidlertid forløbigt mere hensigtsmæssigt (dvs. realistisk), hvis man kunne stykke en mindre artikel sammen omkring ovenstående begreb. --|EPO| 15. nov 2007, 22:37 (CET)
Jeg troede, at meningen var at samle beskrivelsen under "Ambulance" men fandt med lidt hjælp ud af, at meningen var modsat: At flytte beskrivelsen til en særskildt artikel "Akutbil".
Ifølge artiklen er "En ambulance [er] et transportmiddel beregnet til transport af syge eller tilskadekomne.". Da en Akutbil og en Lægeambulance (ifølge artiklen) ikke er beregnet til transport, synes jeg, at flytningen er helt ok. Jeg har derfor tænkt mig at flytte teksten og lave en henvisning til den nye artikel. --MGA73 19. aug 2008, 19:22 (CEST)
Egentlig er betegnelsen "lægeambulance" lettere misvisende idet, der er sket et skred i betydningen af ordet. Egentlig betegner det en almindelig ambulance, der også bemandes med en læge. I dag ser man, at læger kører frem i eget køretøj (ofte med chauffør) for at mødes med den almindelige ambulance. Tror egentlig jeg vil oprette den på Wiktionary :) --|EPO| 19. aug 2008, 19:29 (CEST)

Sletning af "Danske forhold"?[redigér wikikode]

EPO. For at gøre det kort: Hvordan kan det, på nogen måde, være et problem at der også står noget om de danske forhold i denne artikel? --Epistaxis 9. feb 2010, 14:44 (CET)

Det er ikke i sig selv et problem, at de danske forhold er beskrevede, men når det ikke er Wikipedia for Danmark, men Wikipedia på dansk, så vil det ikke være relevant at fokusere på Danmark (eller hvilket som helst andet land). Denne artikel skal beskrive begrebet i et internationalt perspektiv - bare på dansk.
Supplerende artikler om landespecifikke forhold skal så forefindes under formen XX i YY. --|EPO| COM: 10. feb 2010, 16:18 (CET)
Så det du siger er, at vi, sådan set, bare arbejder på den danske oversættelse af (engelsk?) Wikipedia? Så har jeg, her og nu, 20-30.000 artikler jeg gerne vil indstille til sletning, da de alene handler om danske personer/byer/kirker.
Hvis du derimod mener det du siger om de landespecifikke artikler, hvorfor pokker har du så ikke bare oprettet Ambulancetjenesten i Danmark og overført afsnittet dertil? Nu har du slettet brugbar, relevant, interessant (synes jeg da ;-)) og veldokumenteret information fra Wikipedia. Det er da vist at gå den forkerte vej i forhold til formålet?
En dansker der søger på "ambulance" på DaWiki (forestiller mig de fleste brugere her er fra DK), må da være mere interesseret i den danske historie end hvordan forholdene har været i Chicago og England - hvilket i øvrigt også må siges at være pænt "landespecifikt"? --Epistaxis 10. feb 2010, 23:16 (CET)
Ingen sprogudgaver er oversættelser af andre sprogudgaver. Wikipedia er Wikipedia - vi arbejder bare på forskellige sprog. Som beskrevet ovenfor er det ikke et problem i sig selv, at artiklens fokus er et enkelt land - det skal bare klart fremgå af titlen. Optimalt set skal artiklerne beskrive samtlige forhold i et generelt perspektiv og så kunne henvise til uddybende artikler om nationale forhold. På sigt også regionale og lokale forhold.
Historieafsnittet er da bestemt brugbart i en national artikel, men det gør ikke gavn alene. Men hvis du har mod på at starte en artikel om forholdene i Danmark, skal jeg da gerne også der hjælpe med løbende forbedringer.
Dansk Wikipedia er til for danskere - og englændere, indere, japanere, brasilianere, chilenere, canadiere, kenyanere, usbekere, sydafrikanere osv. Da Wikipedia ikke er nationalt orienteret, giver det heller ikke mening med med, hvad bestemte nationaliteter kan forventes at søge efter. Wikipedia skal beskrive hele verden - på dansk.
Grundprincippet om sprog og ikke land gælder også Wikipedias søsterprojekter. --|EPO| COM: 11. feb 2010, 17:01 (CET)
Vi er slet ikke så uenige endda. "Mit problem" i denne sag er, at du sletter brugbar information! Hvis du havde oprettet Ambulancetjenesten i Danmark og indført afsnittet der - perfekt. Men da artiklen stadig mangler og du ikke synes afsnittet kan stå alene, så er der ikke mange andre muligheder end det bliver hvor det var, indtil artiklen findes. Så stor en øjebæ kan det da umuligt være? Det var endda tydeligt skrevet at det var den danske del af historien, hvem kan det genere?
Jeg vil hermed opfordre dig til at få skrevet Ambulancetjenesten i Danmark, flytte afsnittet derover, og så skal jeg da gerne også der hjælpe med løbende forbedringer. ;o) --Epistaxis 12. feb 2010, 19:53 (CET)