Diskussion:Andreas Fritzner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Andreas Fritzner (1887-1969) var aktiv revolutionær i forskellige danske bevægelser fra 1904. Han begyndte sine politiske aktiviteter som ungsocialist i SUF og blev derefter anarkist og syndikalist.

Denne formulering, der genfindes i artiklen på leksikon.org, undrer mig lidt. I følge artiklen på leksikon.org står SUF for Socialdemokratisk Ungdoms-Forbund, men det bliver først stiftet i 1906. Det må derfor være noget andet, han har været aktiv i siden 1904. Blandt de muligheder, som den flertydige artikel SUF nævner, kunne det være Socialistisk Ungdomsforbund, men når nu leksikon.org tilsyneladende mener, at SUF skal stå for Socialdemokratisk Ungdoms-Forbund (som i den flertydige SUF her på Wikipedia staves Socialdemokratisk Ungdomsforbund) tøver jeg en del med at linke til Socialistisk Ungdomsforbund i stedet. --Heelgrasper 24. jun 2007, 21:35 (CEST)

Noget om Andreas Fritzner[rediger kildetekst]

Andreas Fritzner var medlem af Socialistisk Ungdomsforbund, som blev stiftet i 1904 og udgav bladet 'Ny Tid'. I 1907 var Fritzner, sammen med Hans Jæger og Ipsen, med til at udgive det anarkistiske blad 'Korsaren'. Siden var Fritzner med til at skabe den syndikalistiske bevægelse i Danmark, først Syndikalistisk Forbund (1908-11), som udgave bladet 'Syndikalisten', og siden Fagoppositionens Sammenslutning (1910-21), som udgav bladet 'Solidaritet'. Desuden var Fritzner aktiv i den overvejende anarko-syndikalistiske ungsocialistiske bevægelse; Ungsocialistisk Forbund/Forening (1914-22), som udgav bladet 'Den røde Krig'.

Fritzner var en del af den majoritet i FS som støttede dannelsen af Danmarks Kommunistiske Føderation (FS og DVP/DKP) i 1921.