Diskussion:Araknofobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Medicin og sundhed Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Medicin og Sundhed, et forsøg på at koordinere oprettelsen af medicin- og sundhedsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Jeg vil ikke skrive denne artikel om, men få dog for pokker en psykolog til at gøre det. Der er én rigtig sætning: den sidste!

Nej, araknofobi er ikke angsten for edderkopper - det er derimod angst for at miste kontrollen når man ser en edderkop - selvfølgelig er det en irrationel angst - det er jo en fobi!

Det er givetvis rigtigt at en fobi kan overføres fra en person til en anden, men fobien erhverves ved at der opstår en angst for at miste kontrollen når man ser en edderkop. Det bunder altså i noget neurotisk. Behovet for kontrol opstår i den anale fase (afsluttes omkring 3 års alderen), og før denne bør der ikke være angst for at miste kontrol - vil mene at det er derfor at nogle børnehavebørn udvikler fobien på dette tidspunkt. Samtidig, som alt andet der er galt med vores børn er det naturligvis forældrene der har pådraget barnet skaden. På trods af at vi i høj grad prøver at lægge ansvaret fra os som led i dobbeltsocialiseringen, vil jeg stadig mene at det er overdrevet hysteriske forældre der er grunden, frem for børn der sammen finder ud af at edderkopper skulle være ulækre.

Endelig: det er rigtig at fobier kan fjernes med kognitiv terapi, da fobien blot er symptom på noget dybereliggende. Men den kan lige så vel fjernes med en af de andre terapiformer.

Rune W. Larsen 20. apr 2007 kl. 16:15 (CEST)


Det er nu ikke helt korrekt, at artiklen kun indeholder én korrekt sætning. Det er stadig et åbent spørgsmål om fobier er medfødte eller tillærte. Mange fobier rummer en kerne der er, eller har været, "fornuftig" i udviklingen af arten. At Freud mener at alt skal henføres til dårlige forældre er ikke det samme som at teorien er bevidst (vi kan reelt ikke bevise noget som helst, når vi kommer ind på det psykologiske/psykriatriske område).

DennisHansen 20. apr 2007 kl. 16:45 (CEST)

Jeg var faktisk ikke klar over at Freud også havde sagt det. Min udtalelse om at det er forældrenes skyld bygger jeg mere på fx Piagets og Vygotskys teorier. Og er min personlige holdning! Rune W. Larsen 21. apr 2007 kl. 16:16 (CEST)

At det er din personlige holdening er ikke et særligt vægtigt argument, i forhold til wikipedias principper :-) Jeg kan stadig ikke se, at artiklen er så forkert, som du hævder i det første indlæg. Tværtimod synes jeg, helt personligt, at det dækker begrebet rimeligt godt. Men evt kan du jo oprette et afsnit med de formodede psykologiske mekanismer og teorier. Fra et NPOV.

Godmorgen og goddag DennisHansen 22. apr 2007 kl. 08:13 (CEST)

Damn, fanget på det forkerte ben ;o) Nej, det var også nærmest en personlig agenda mod de hellige forældre der måtte have skrevet det. heh. Mener ikke at mit POV skal medtages i artiklen. Men det ændrer nu ikke på at artiklen ikke forholder sig ret seriøst til emnet, og at det burde være mere videnskabeligt. Rune W. Larsen 22. apr 2007 kl. 14:28 (CEST)