Diskussion:Artsdannelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hos rododendron er det tit sådan at der er en art/underart over trægrænsen og en art under trægrænsen, og at den art/underart over trægrænsen ikke er modtagelig for pollen fra arten under trægrænsen, da arten under trægrænsen har bedre blomstrings muligheder, og derfor ville over dynge arten over trægrænsen med pollen.

Vintereg er en art, som gror på sand og Stilkeg gror på enge og lerjord. Stilkeg er modtaglig for pollen fra Vintereg, fordi hybriden kan leve samme steder som Stilkeg, den er bare frugtbar i en ynger alder. Vintereg er ikke modtaglig for pollen fra stilkeg, fordi hybriden ikke kan klare sig så godt på sand, som Vintereg.

Der sker altså en artsdannelse ved specialisering til vanskliger vækst forhold.


Vi er ganske enige. Dine to eksempler viser i konkret form det, som kaldes allopatri. Jeg håber, det er i orden at bruge eksemplerne i artiklen?

--Sten Porse 1. apr 2004 kl. 11:39 (CEST)


Det er jo meningen, hvis der er enighed. Haabet 1. apr 2004 kl. 12:29 (CEST)grundlæggervirkningen? Er det et dansk ord?

Haabet 16. maj 2004 kl. 21:37 (CEST)


I hvert fald ikke et gængs dansk ord. Det er også derfor, jeg satte det i anførselstegn, men du har jo ret. Det ville være bedre med et almindeligt ord for det. Sprøgsmålet er bare: hvilket?

--Sten Porse 16. maj 2004 kl. 21:44 (CEST)


Jeg har ikke noget mod nye ord, bare jeg kan finde det videnskablige Navn også. J

Sygdomme, pest[redigér wikikode]

De fleste arter lider af en sygdom som plager arten og forhindre at arten tager overhånd. Og hvis arten tager overhånd så rammes den af nye sygdomme. Arts dannensen er en sygdoms bariære som hæmmer udbredelsen af sygdomme.Haabet 11. aug 2005 kl. 11:28 (CEST)