Diskussion:Bare Herred

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Anakronisme[rediger kildetekst]

Er det våbenskjoldet (indført 1969) eller navnet (ændret 1658), der er en anakronisme? --Palnatoke 22. mar 2010, 16:48 (CET)

Jeg forstår ikke hvad du mener ... hvad er en anakronisme?
  1. Ja våbenskjoldet er indført i 1969, Häradsvapnet fastställdes av Kungl. Maj:t den 13 juni 1969
  2. nej navnet er ikke ændret:
    1. på www.roskildehistorie.dk omtales Jakob Andersen af Høiby som død i 1258 Skabersø, Bare Herred
    2. I De ældste danske archivregistraturer udg. efter beslutning af det Kongelige danske selskab for fædrelandets historie og sprog efter originaler i Geheimearchivet som omhandler kongehusts jorderhvervelser omtales Bare Herred ikke mindre end 8 gange.
    3. I Arent Berntsens "Danmarckis oc Norgis Fructbar Heerlighed" fra 1656 omtales Bare Herred uden nogle bemærkninger, i andre tilfælde, hvor navnet har forandret sig er der bemærkninger.
For mig at se er disse kilder i hvert fald fuld tilstrækkelige til ar slå fast Bara Herred hed Bara Herred også før 1658, og at våbenskjoldet er korrekt!
Det er korrekt at våbenskjoldet ikke eksisterede i 1658; men artiklen påstår jo ikke kun at omtale herreder i "dansketiden". Mange af de gamle danske herreder eksisterede uændret langt op i sidste århundrede (1900-tallet), og jeg ser ingen grund til at lave to artikler, én om dansketiden og én efter 1658.
Noget andet er, at jeg gerne vil finde ud af hvornår herrederne blev afskaffet i Sverige. Det må jo i det mindste have være efter 1969, eftersom jeg ikke regner med, at der udstedes en kongelig forordning om et vånenskjold til et ikke eksisterende herred!
Så snart jeg ved det, vil det blive skrevet ind i samtlige artikler om Skånes, Halland og Blekinges Hredder.--mvh Per (PerV) 23. mar 2010, 15:20 (CET)

Det er hermed afklaret: häradsrätternas avskaffande år 1971. Till följd av detta upphörde man även med att officiellt fastställa häradernas vapen.

Det vil blive skrivet ind i alle artikler om herreder i Skånelandene snarest!--mvh Per (PerV) 23. mar 2010, 16:07 (CET)

Jeg savner en argumentation for at svenske byer og subnationale enheder skal omtales ved deres danske navn - med undtagelse af enkelte større byer er dansk sædvane at benytte samme navne som på svensk. --Palnatoke 23. mar 2010, 23:09 (CET)