Diskussion:Baroniet Marselisborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Landbrug Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Landbrug, et forsøg på at koordinere oprettelsen af landbrugsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Herregårde Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Herregårde, et forsøg på at koordinere oprettelsen af herregårdsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Godsets navn[redigér wikikode]

Havreballegård blev døbt Marselisborg i 1680 af Marselis familien, der har ejet den siden 1660, hvor de fik den overdraget af Kronen. Det kan der læses mere om på Marselisborg (herregård) hvor der også er de rette referencer. RhinoMind (diskussion) 5. okt 2013, 18:05 (CEST)

Baroniets stiftelse[redigér wikikode]

Baroniet stiftedes først i 1684 og ikke i 1680. 1680 var året, hvor godset skiftede navn i henhold til ovenstående afsnit og det er måske det der har skabt forvirringen? Året 1684 dokumenteres fra Aarhus Bymuseums arkiver, bl.a her:

Artiklen handler egentligt om Prinseboligen, der senere blev døbt Marselisborg Slot, men da slottet ligger på baroniet Marselis jorde, omtales baroniet altså også i artiklens start. RhinoMind (diskussion) 5. okt 2013, 18:09 (CEST)

Er Baroniet Marselis virkelig Dansk?[redigér wikikode]

Det nævnes at Baroniet Marselis er et dansk baroni, men det ville jeg gerne have dokumenteret. Kronen og Jylland ikke mindst, havde lidt store tab under 30 års krigen og overdrog faktisk Havreballegård til den Hollandske købmandsfamilie Marselis i 1660, som de stod i gæld til. Den hollandske familien ejede da også i den forbindelse Constantinsborg gods, så det var ikke en hvilken som helst familie i Aarhus området på det tidspunkt. Faktisk boede Marselis'erne ikke rigtig på Havreballegård, da den bl.a. var hærget under krigen, men tjente sikkert de penge de nu skulle tjene fra deres hovedsæde på Constantinsborg. Constantinsborg har faktisk navn efter Constantin Marselis, før hed den Stadsgård... Læs mere her:

Det var en hel del nye vinkler på sagen. Men som jeg startede med: Er Baroniet Marselis virkelig dansk?

RhinoMind (diskussion) 5. okt 2013, 18:23 (CEST)