Diskussion:Begravelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kristendom Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kristendom, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Kristendomsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Den sidste af de kirkelige handlinger - hvad skal kategorien være, hvis ikke det altomfattende religion?--hansjorn 2. aug 2005 kl. 07:28 (CEST)

Begravelsesakten behøver vel ikke at have noget med religion at gøre. Ateister bliver også begravet.

--kemp 2. aug 2005 kl. 16:31 (CEST)

Nemlig - lige min pointe, selvom det måske ikke kunne se sådan ud. Hvor putter vi enden hen, for religion er IMHO lidt for bredt. Og kristendom dur heller ikke, fordi alle jo ikke er kristne i DK.--hansjorn 2. aug 2005 kl. 16:37 (CEST)
Det er ikke et spørgsmål om alle i Danmark er kristne eller ej - vi skriver ikke encyklopædi for folk med en bestemt adresse, men for folk med et bestemt sprog. --Palnatoke 2. aug 2005 kl. 16:42 (CEST)
Den enkelte begravelse behøver ikke have noget med religion at gøre, men fænomenet begravelse har meget med religion at gøre. --Palnatoke 2. aug 2005 kl. 16:40 (CEST)
Jeg forsøgte, men Wikipedia fik travlt, så den smuttede: DK5 har 3 muligheder: 1) Offentlig hygiejne, 2) Kirkelig handling og 3) Forsikring, omsorg (begravelseskassse) - så der ER tænkt på andet end religion før i tiden--hansjorn 2. aug 2005 kl. 16:45 (CEST)
Sammenhængen er nok mere den anden vej, at døden giver anledning til overvejelser om meningen med livet, om evigheden og meget andet, og at de praktiske forhold ved bortskaffelsen af liget ritualiseres - blandt andet med den "bivirkning" at man har kunnet få smerten og håbløsheden på afstand. Altså at begravelsen fører til religionen. --Palnatoke 2. aug 2005 kl. 17:21 (CEST)
Den engelske artikel er stor, men overskuelig og starter vist med det rent praktiske - at komme af med liget. Så derfor vil jeg da foreslå, at vi finder en lignende kategori, f.eks. offentlig hygiejne til den slags ting. Om det er det ene eller det andet, der kommer først er vel ikke betydningsfuldt i denne sammenhæng, hvor religion skal/bør nedtones - eller har jeg misforstået noget fra kat:religion?--hansjorn 2. aug 2005 kl. 17:31 (CEST)
Hvad med en kategori:Ritual ? - under Kultur ? vh. Nico 2. aug 2005 kl. 18:28 (CEST)
Ikke dårligt, men hvorfor under Kultur - ? Jeg fandt iøvrigt under DK5, at traditioner, herunder festtraditioner havde en forbindelse til begravelser. Til at begynde med mente jeg nok, at det var lidt vovet, men nogle lande har vel traditioner for at fejre en begravelse, f.eks. i Irland med "wake", så hvorfor ikke? --hansjorn 2. aug 2005 kl. 20:00 (CEST)
Død er vel heller ikke uegnet - ikke at det er et populært ord, men det lever i bedste velgående på engelsk, hvor man også har en underkategori: Death customs - som er svær at oversætte. Men er det ikke her, vi skal hen?--hansjorn 2. aug 2005 kl. 20:34 (CEST)